Κάποτε ήταν "σύμμαχοι" της καθημερινότητας μας. Μετά έγιναν άχρηστα. Με με φαντασία, δημιουργικότητα και, φυσικά, την εφαρμογή των αρχών της επιστήμης μετατρέπονται και πάλι σε χρήσιμα υλικά για τη δημιουργία νέων και χρήσιμων αντικειμένων.
Αυτό είναι και το ζητούμενο του διαγωνισμού με θέμα "Επιστήμη και Οικολογία" που διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς. Στόχος είναι- μεταξύ άλλων -τα νέα αντικείμενα να αποτελέσουν και εκπαιδευτικό υλικό, εξηγώντας πώς μπορεί να "γεννηθεί" κάτι νέο από υλικά που πλέον δεν χρησιμοποιούνται. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση της κατασκευής των νέων αντικειμένων με την οικολογική πρακτική και συνείδηση.
Οι συμμετέχοντες, αντλώντας παραδείγματα από διάφορες τέτοιες "μετατροπές" και προσθέτοντας τη δική τους "πινελιά" φαντασίας και θεμελιωδών αρχών των επιστημών, μπορούν να δημιουργήσουν κάτι νέο και ξεχωριστό από ένα παλιό λάστιχο, ένα εξάρτημα μηχανής ή ακόμα και από μια παλιά ηλεκτρική συσκευή.
Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία του συνδυασμού της επιστήμης και της δημιουργικότητας αποτελεί και η δράση που ανέπτυξαν, προ ολίγων ετών, μαθητές του Τμήματος Ψυκτικών Εγκαταστάσεων του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Κιλκίς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας έναν συμπυκνωτή ψυκτικής μηχανής κατάφεραν να προσφέρουν θέρμανση στο εργαστήριο του σχολείου. Για το έργο τους αυτό είχαν, μάλιστα, βραβευτεί στο πλαίσιο εθνικού διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου EcoTASK: Ανταλλαγή Μεθόδων και στρατηγικών για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig, Εκπαιδευτικές Συμπράξεις, Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν αυτό τον σύνδεσμο.