Τι σημαίνει για την Ελλάδα το φιρμάνι της ΕΚΤ για κάλυψη των κόκκινων δανείων
Να «βάλουν χρήματα στην άκρη» προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν το 100% των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενων) ζητά από τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ του λεγόμενου «κακού χρέους» (δηλαδή κόκκινα χρέη, που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα εξυπηρετηθούν), μια ωρολογιακή βόμβα για τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ένας σοβαρός πονοκέφαλος για την ΕΚΤ την ώρα που προσπαθεί να «κινητοποιήσει» το χρήμα με χαμηλά επιτόκια επί μακρόν.
Η ΕΚΤ, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, πιέζει εδώ και χρόνια τις τράπεζες της Ευρωζώνης να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Τώρα, με τη νέα διορία που δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες, από την 1η Ιανουαρίου αυτές θα έχουν 2 χρόνια για να εξασφαλίσουν χρήματα προκειμένου να μπορούν να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και 7 χρόνια για να καλύψουν το σύνολο των ανοιγμάτων τους (δηλαδή εξυπηρετούμενα και μη).
«Η εφαρμογή της ασπίδας ασφαλείας δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» σημειώνεται στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να σχολιάσει το έγγραφο. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα «φιρμάνια» προς τις τράπεζες αναμένονται την Τετάρτη.
Μέχρι τώρα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μόλις το 45% των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πρώτο τέταρτο του έτους.
Οι νέες εντολές της ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσουν πολύ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την Κύπρο και την Ιταλία, που οι τράπεζες τους έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων σε όλη την Ευρωζώνη.
Στο κείμενο, η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ οι κανονισμοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τον βαθμό συμμόρφωσής τους στους επόπτες.