Γρίπη: Συμπτώματα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση – Οδηγός για την Εποχή του Κρύου

Γρίπη: Συμπτώματα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση – Οδηγός για την Εποχή του Κρύου

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό

Η γρίπη είναι μία νόσος που συνδέεται άρρηκτα με προσβολή στο αναπνευστικο μας σύστημα. Υπάρχουν τρία είδη ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί Α και Β είναι αυτοί που λειτουργούν ως κύρια αίτια εμφάνισης γρίπης στον άνθρωπο. Οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς C είναι σπάνιες.

Οι ιοί της γρίπης χτυπούν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού μας συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν βήχουμε, η φτερνιζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, ο ιός είναι στον αέρα και μεταδίδεται μέσω μικρών αόρατων σταγονιδίων.

Επίσης, τα συγκεκριμένα στελέχη μπορούν να μεταδίδονται και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Τις πιο πολλές φορές η γρίπη συνοδεύεται από πυρετό και βήχα.

Γρίπη: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συνωστισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης. Οι ενήλικες υπάρχει πιθανότητα να μεταδίδουν τη νόσο μία ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα και ακόμη  και 5 έως 7 ημέρες από την ημέρα που θα τα εκδηλώσουν. 

Αφού λοιπόν έχει γίνει η διάγνωση, ότι πρόκειται δηλαδή για γρίπη, το άτομο συχνά υποφέρει από συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας με φλέματα και ο πονόλαιμος. Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης.

Σε τέτοια περίπτωση, το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκεφθούμε το φαρμακείο της γειτονιάς μας. Υπάρχουν διαφορετικά αποχρεμπτικά φάρμακα και σιρόπια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα και να μειώσουν αποτελεσματικά τον ξηρό και επίμονο βήχα όπως και τον βήχα με φλέγματα.

Τα σιρόπια για την αντιμετώπισή του βήχα περιέχουν φυσικά προϊόντα και βότανα έχουν σχετικά προσιτές τιμές και αποτελούν μια καλή λύση στο πρόβλημα μάς. Να καταναλώνετε το σιρόπι για το βήχα σύμφωνα με τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει η συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. 

Οδηγός για την Κρύα Εποχή του χρόνου 

Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται άγχος. Υπάρχουν τρόποι ανακούφισης από τον πονόλαιμο που είναι επακόλουθο της γρίπης και του βήχα με φλέγματα. Το τσάι, ένα τσάι με θυμάρι η με χαμομήλι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Το μέλι μαλακώνει το λαιμό και μετριάζει το βήχα και το λεμόνι δρα κατά των βακτηρίων. Να αναφέρουμε εδώ το τσάι από τζίντζερ ανακουφίζει τη φλεγμονή στο λαιμό. Το τζίντζερ συμπεριλαμβάνεται σε πολλά φάρμακα και σε σιρόπια για το βήχα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του λειτουργούν ως καθαριστικό για το αναπνευστικό μας σύστημα. Βοηθούν στον μετριασμό του έντονου βήχα.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το τσάι του βουνού, το δίκταμο, το τίλιο και το θυμάρι. Όλα αυτά έχουν μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του ξηρού βήχα και του ερεθισμένου λαιμού.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα, αφού αυτό επιβαρύνει γενικότερα την υγεία μας και δημιουργεί βήχα. Το κάπνισμα είναι με άλλα λόγια επιβλαβές για την υγεία αφού μειώνει τη λειτουργία στους αεραγωγούς, και κάπως έτσι επιβαρύνει την ποιότητα ζωής μας.

Μετά από λίγο καιρό καπνίσματος στον καπνιστή θα εμφανιστεί ο βήχας. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο, για να ξεφορτωθείς τις τοξίνες που εισπνέεις όταν καπνίζεις. Γενικά να αποφύγετε το κάπνισμα.

Οι καραμέλες και παστίλιες για το λαιμό είναι επίσης μια άλλη ωραία και γευστική επιλογή που προσφέρει ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό μας από την ταλαιπωρία του βήχα. Μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία στην αγορά.  Πρόκειται μια αρκετά εύκολη και οικονομική λύση.

Τέλος, θα πρέπει να ντυνόμαστε καλά και να προστατευόμαστε από το κρύο. Επίσης, κατά τους μήνες έξαρσης της γρίπης, πρέπει να αερίζουμε καλά τον προσωπικό και επαγγελματικό χώρο μας. Η πρόληψη είναι πάντα η πιο έξυπνη λύση. Οι τρόποι που έχουμε αναφέρει μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και αποτελεσματική θεραπεία της γρίπης. Αν όμως τα συμπτώματά επιμένουν, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon