Η οστεοπόρωση στους άνδρες

Η οστεοπόρωση στους άνδρες

Η ορθοπαιδικός χειρουργός Παρασκευή Τζώρτζη απάντα στις ερωτήσεις μας

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια πάθηση των οστών, η οποία θεωρούμε ότι αφορά μόνο τις γυναίκες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών έρχεται αντιμέτωπο με την οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση 6,5 εκατομμύρια άνδρες στην Ευρώπη πάσχουν από οστεοπόρωση και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών θα πάθει η κάταγμα.

Η λανθασμένη αυτή εντύπωση, ότι δηλαδή η οστεοπόρωση αφορά τις γυναίκες, οδηγεί πολλές φορές τους μεσήλικες άνδρες σε ελλιπή ενημέρωση για τη συγκεκριμένη πάθηση. Η ορθοπαιδικός χειρουργός Παρασκευή Τζώρτζη απάντα στις ερωτήσεις μας.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης στους άνδρες;

Ο συνηθέστερος παράγοντας εμφάνισης οστεοπόρωσης στους άνδρες είναι η απώλεια οστού, η οποία παρατηρείται με την αύξηση της ηλικίας. Σε πιο νέους άνδρες, η οστεοπόρωση οφείλεται στην έλλειψη των ανδρικών ορμονών.
Κοινοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κατάγματος και οστεοπόρωσης σε άνδρες όλων των ηλικιών αποτελούν το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ακόμα, νόσοι που η θεραπεία τους απαιτεί λήψη κορτιζονούχων φαρμάκων ( άσθμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ), μπορεί να συσχετίζονται με κατάγματα και την οστεοπόρωση.

Εάν λοιπόν υπάρχει στην οικογένειά σας ιστορικό οστεοπόρωσης, εάν καπνίζετε ή κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και έχετε περάσει κάποιο κάταγμα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να συζητήσετε το ενδεχόμενο της οστεοπόρωσης.

Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται ύστερα από κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη μέτρηση της οστικής μάζας, τις βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ακτινολογικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης.

Πώς θεραπεύεται η οστεοπόρωση στους άνδρες;

Για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης στους άνδρες χορηγούνται τα ίδια αντιοστεοπορωτικά σκευάσματα που δίνονται και στις γυναίκες, τα οποία όμως έχουν ειδική έγκριση και για την οστεοπόρωση των ανδρών. Κυρίως χρησιμοποιούνται τα διφωσφονικά , η παραθορμόνη και η δενοσουμάμπη.

Η οστεοπόρωση είναι «σιωπηλή» νόσος, προχωρά χωρίς συμπτώματα μέχρι το κάταγμα να συμβεί. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού προκειμένου να μην αμελεί τον προληπτικό έλεγχο. Ας μεταδώσουμε το σύνθημα του Παγκόσμιου ιδρύματος της οστεοπόρωσης «όχι άλλα σπασμένα οστά».

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr