Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η έγκαιρη διάγνωση εγγυάται την ίαση

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η έγκαιρη διάγνωση εγγυάται την ίαση

Κλείστε online ραντεβού με τον Ουρολόγο Γρήγορη Δελλή και ενημερωθείτε για τα πάντα γύρω από το θέμα

Η 15η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του προστάτη αφορά κυρίως άνδρες ηλικίας 50-80 ετών και παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Υπολογίζεται ότι 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με καρκίνο του προστάτη, γεγονός που υπογραμμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την σημασία της πρόληψης. Συναντήσαμε τον Χειρουργό-Ουρολόγο, κ. Γρηγόριο Δελλή, ο οποίος απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα των ανδρών αναφορικά με τη νόσο, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, η οποία αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την επιδημιολογία της νόσου στη χώρα μας;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθεια στους άνδρες στην Ευρώπη και ο 2ος πιο συχνός καρκίνος, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2018 καταγράφηκαν περί τα 6500 νέα περιστατικά στη χώρα μας. Πρόκειται για μια νόσο που θεραπεύεται ριζικά, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου; Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εκδήλωση της νόσου;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που προδιαθέτουν στην ύπαρξη καρκίνου του προστάτη: η ηλικία, η εθνικότητα και η ύπαρξη κληρονομικότητας. Χαρακτηριστικά η ύπαρξη ενός συγγενή 1ου βαθμού με διαγνωσμένο καρκίνο διπλασιάζει τις πιθανότητες για ανίχνευση κακοήθειας, ενώ η ύπαρξη δύο ατόμων οκταπλασιάζει τον κίνδυνο. Παράλληλα, και η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει την εκδήλωση της νόσου, αν και ακόμη ο ρόλος των τοξινών δεν είναι ξεκάθαρος.

Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε από τον καρκίνο του προστάτη;

Οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις, για να μπορεί να γίνει έγκαιρα η ανίχνευση και θεραπεία της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση του ανδρικού πληθυσμού για την ανίχνευση πιθανότητας ύπαρξης καρκίνου γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας με την δακτυλική Εξέταση του προστάτη και με το PSA κάθε δυο χρόνια μετά την ηλικία των 50. Οι άνδρες που πληρούν παράγοντες επικινδυνότητας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας, θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο από την ηλικία των 45 ετών.

Η εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια απλή εξέταση, γίνεται με δείγμα αίματος και είναι το πρώτο βήμα προληπτικού ελέγχου του προστάτη, αφού μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κάποιας πάθησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το PSA αυξάνεται όχι μόνο στην κακοήθεια, αλλά και μετά την εκσπερμάτωση, ακθώς και στην Προστατίτιδα. Παρόλο λοιπόν, που είναι μία ειδική εξέταση για την κακοήθεια η ευαισθησία της επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.

Κλείστε online ραντεβού με τον Ουρολόγο Γρήγορη Δελλή

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής και με ποιο τρόπο τίθεται η διάγνωση της νόσου;

Δεδομένου του ότι η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να εντοπιστεί, στα πρώτα στάδιά της, μόνο μέσα από τακτικό κλινικό έλεγχο. Γι’ αυτό και επιμένουμε στη σημασία της πρόληψης και στην ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού για τις εξετάσεις που θα πρέπει να πραγματοποιεί από ένα ηλικιακό όριο και μετά.

Είναι ιάσιμος ο καρκίνος του προστάτη;

Ναι, ο καρκίνος του προστάτη είναι ιάσιμος, αρκεί να εντοπιστεί τη σωστή στιγμή. Η θνησιμότητα είναι 1% λόγω της αργής εξέλιξης της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που δείχνει ότι οι άνδρες είναι περισσότερο ενημερωμένοι, η πρόληψη αρχίζει πλέον και εδραιώνεται στην κουλτούρα μας, ενώ και οι θεραπευτικές μέθοδοι εξελίσσονται διαρκώς.

Ποιες είναι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;

Μια καινούργια μέθοδος που κερδίζει έδαφος στην ανίχνευση κλινικά σημαντικών νεοπλασιών στον προστάτη είναι η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία προστάτη, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τον θεράποντα ιατρό, ειδικά στην περίπτωση της επαναληπτικής βιοψίας, χωρίς όμως να την υποκαθιστά, αλλά με το να μας καθοδηγεί στην λήψη στοχευμένων και όχι τυχαίων βιοψιών.

Η ριζική προστατεκτομή είναι η συνηθέστερη θεραπευτική μέθοδος για τον καρκίνο του προστάτη.

Είτε ανοιχτά, είτε με κάποια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci). Οι στόχοι του χειρουργείου είναι καταρχήν το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, αλλά και η διατήρηση της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας. Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι στη «φαρέτρα» της σύγχρονης ιατρικής έχουν προστεθεί και νέα φάρμακα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας;

Tο μήνυμα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς η έγκαιρη διάγνωση των κλινικά σημαντικών καρκίνων αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες ο και αναλυτική ενημέρωση ο Γρηγόριος Δελλής MD, MSc, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος είναι στη διάθεση σας στο 21 3032 0492 και στη Παπαδιαμαντοπούλου 4, ( Αθήνα) όπου διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο.

Website: dellis-urology.gr

facebook.com