Ο Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης - Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος απαντά σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας. Για να θεωρηθεί υπογόνιμο ένα ζευγάρι πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα έτος προσπαθειών να συλλάβει, χωρίς επιτυχία.
Ποιες εξετάσεις κάνει ένα ζευγάρι με μειωμένη γονιμότητα;
Η γυναίκα κάνει ένα πλήρη ορμονικό έλεγχο (οιστροδιόλη, FSH, LH κτλ) και μια υστεροσαλπιγγογραφία. Από την άλλη πλευρά η πρώτη εξέταση που κάνει ο άνδρας είναι το σπερμοδιάγραμμα. Αν δείξει κάτι παθολογικό, επαναλαμβάνεται μετά από 15 μέρες.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το ιστορικό του ζευγαριού, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις.
Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού γυναικολόγου;
Ένα ζευγάρι πρέπει να καταφύγει σε ένα γυναικολόγο ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας όταν διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στη σύλληψη, δηλαδή όταν έχει ελεύθερες επαφές στις γόνιμες μέρες του κύκλου για τουλάχιστον ένα έτος και δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται πανικός αν μέσα σε ένα με δύο μήνες προσπαθειών δεν τα έχει καταφέρει. Μόνο σε περιπτώσεις με γνωστά προβλήματα όπως αφαίρεση των σαλπίγγων στις γυναίκες ή των όρχεων στους άνδρες, το ζευγάρι καλό είναι να απευθύνεται άμεσα στο γιατρό γιατί είναι σίγουρο ότι θα έχει πρόβλημα κατά τη σύλληψη. Και στην περίπτωση που μία γυναίκα είναι κοντά στα 40, δεν υπάρχει λόγος να περάσει ένα έτος για μιλήσει το ζευγάρι με έναν ειδικό. Μετά τους έξι μήνες μπορεί να ζητήσει βοήθεια γιατί η ηλικία της γυναίκας δεν αφήνει περιθώρια καθυστέρησης.
Τα φάρμακα που λαμβάνει μία γυναίκα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;
Οι μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν δείξει ότι τα φάρμακα γονιμοποίησης αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου στο μαστό, στη μήτρα ή στις ωοθήκες.
Σε περίπτωση μη επίτευξης εγκυμοσύνης πότε μπορεί να επαναληφθεί η προσπάθεια; Πως επηρεάζεται η ψυχολογία του ζευγαριού μετά από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες;
Μετά από 3-4 μήνες από την πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει μία δεύτερη. Σήμερα δίνεται η δυνατότητα κατάψυξης εμβρύων ώστε να μη χρειαστεί να χορηγηθούν ξανά φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εξωσωματικών που να αποτελεί όριο. Μετά από τρεις-τέσσερις εξωσωματικές, περίπου το 80% των γυναικών συλλαμβάνουν με επιτυχία. Η υπογονιμότητα προκαλεί μεγάλο άγχος σε ένα ζευγάρι, η βοήθεια και η σωστή ενημέρωση εκ μέρους του γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας ιδίως μετά από μια αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.georgogiannis-nikos.gr