Οι νέες καινοτόμες θεραπείες που έρχονται να απαλλάξουν από το βάσανο αυτό ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα
Εφιάλτης για έναν στους δέκα Έλληνες είναι η ημικρανία. Αποτελεί τη συχνότερη νευρολογική νόσο, η οποία υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής. Το 20% των ασθενών υποφέρουν από 15 επεισόδια τον μήνα, υπομένοντας ένα μαρτύριο που δημιουργεί προβλήματα στις προσωπικές και επαγγελματικές τους στιγμές.
Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, καθώς καινοτόμες θεραπείες έρχονται να προσφέρουν ανακούφιση. Αξιοποιούνται μονοκλωνικά αντισώματα, που δεσμεύονται στον υποδοχέα CGPR (calcitonin gene - related peptide), ο οποίος θεωρείται ως η πηγή πρόκλησης της ημικρανίας. Αποκαλούνται «αναστολείς CGRP» και έχουν την ιδιότητα να ελαχιστοποιούν τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων.
Οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανθεκτικές μορφές της, για τις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης. Δρουν μόνο κατά των συμπτωμάτων, παρέχοντας μερική ανακούφιση στο 37% των πασχόντων, υπό την προϋπόθεση της συστηματικής χορήγησης.
Οι «αναστολείς CGRP» μπλοκάρουν την εκπομπή του σήματος η οποία πυροδοτεί τα επεισόδια. Πρόκειται για μία απολύτως νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία παρέχει σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες. Είναι η ελπίδα τους, καθώς τούς καθιστά πιο λειτουργικούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και τούς παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία.
Παρά τη σημαντική τους επίπτωση και την επιδείνωση που προκαλούν στην ποιότητα της ζωής, οι ημικρανίες αντιμετωπίζονται σε μικρό ποσοστό. Το 50% των πασχόντων δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, εξαιτίας της περιορισμένης αποτελεσματικότητας των υπαρχουσών θεραπειών.
Οι μελέτες δείχνουν πως οι «αναστολείς CGRP» τερματίζουν αυτόν τον φαύλο κύκλο στους πάσχοντες που λαμβάνουν ήδη κάποια από τις υπάρχουσες θεραπείες και σε εκείνους που τις διακόπτουν, λόγω της περιορισμένης αποτελεσματικότητάς τους. Εκτιμάται πως ένας πληθυσμός πασχόντων 7 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι οποίοι αποφεύγουν τη θεραπεία, θα έχουν πολύ καλύτερη έκβαση στο πρόβλημά τους.
Ωφελημένες θα είναι κυρίως οι γυναίκες, καθώς οι ημικρανίες προσβάλλουν το «αδύνατο φύλο» με τριπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι άγνωστο σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι χάνουν διδακτικές ώρες, εξαιτίας των κρίσεων ημικρανίας.
Όφελος αναμένεται και για τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, καθώς οι αποδοτικές θεραπείες θα περιορίσουν την κίνηση ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θετική θα είναι η επίδρασή τους και στις Εθνικές Οικονομίες, χάρη στη μείωση των χαμένων ωρών στην εργασία.
Για ένα καλύτερο αύριο
Δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι που η κάθε μέρα να γίνει μία καλύτερη μέρα. Μέχρι που να μην δοκιμάζεται καμία οικογένεια από την αρρώστια. Μέχρι που οι ασθένειες όπως ο διαβήτης να πάψουν να καταδυναστεύουν τη ζωή των ανθρώπων. Και ο καρκίνος να πάψει να προκαλεί τρόμο.
Με περισσότερα από επτά χιλιάδες νέα φάρμακα υπό ανάπτυξη, δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι που όλοι όσοι πάσχουν από μία ασθένεια να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.
#WeWontRest For a Brighter Tomorrow #Συνεχίζουμε #SFEE