Η ιστορική ομάδα του Λονδίνου εγκαταλείπει το Γουάιτ Χαρτ Λέιν μετά από 118 ολόκληρα χρόνια
Η 14η Μαΐου του 2017 σηματοδότησε το τέλος μίας εποχής για την Τότεναμ. Η ομάδα του Λονδίνου αποχαιρέτησε εκείνη τη μέρα, με μία νίκη 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, το γήπεδο στο οποίο έπαιζε τα εντός έδρας παιχνίδια της για 118 ολόκληρα χρόνια, από το 1899.
Η «μετακόμιση» της Τότεναμ από το Γουάιτ Χαρτ Λέιν δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Ήδη από το 2001 η διοίκηση της ομάδας αναζητούσε τρόπους να περάσει σε μία νέα εποχή, αφήνοντας πίσω το ιστορικό, αλλά «μικρό» (με χωρητικότητα 36.284 θεατών), και τα σχέδια αυτά πέρασαν από σαράντα κύματα μέχρι το 2015, όταν ανακοινώθηκαν τα τελικά σχέδια για το νέο γήπεδο της Τότεναμ, το οποίο θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αγγλία, με χωρητικότητα 61.559 θέσεων (μόνο το θρυλικό Γουέμπλεϊ είναι μεγαλύτερο).
Πλέον, η Τότεναμ είναι... άστεγη, καθώς για την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στο Γουέμπλεϊ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του νέου της «σπιτιού». Ένα τεράστιο έργο προϋπολογισμού άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση από τρεις μεγάλες τράπεζες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τότεναμ, συμφώνησε με τις Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs και HSBC για δανειοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ). Ο σύλλογος, ιδιοκτήτρια του οποίου είναι η ENIC, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Τζο Λιούις, έχει ήδη δαπανήσει περίπου 340 εκατομμύρια λίρες (391 εκατ. ευρώ) για τον σχεδιασμό και την απόκτηση του οικοπέδου στο οποίο θα χτιστεί το νέο γήπεδο
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τρεις από τις πιο σημαντικές και παγκοσμίως αναγνωρισμένες τράπεζες να μας στηρίζουν», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της αγγλικής ομάδας, Μάθιου Κόλεκοτ, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια για το νέο γήπεδο δεν θα επηρεάσουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, η οποία θα ενισχυθεί εν όψει της νέας χρονιάς και της συμμετοχής της στο Champions League, από το οποίο αναμένεται να εισπράξει ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό.
Όσο για το πώς θα ονομαστεί το νέο γήπεδο της Τότεναμ, αυτό παραμένει ακόμη άγνωστο, με την ομάδα του Λονδίνου να αναζητά εταιρεία-χορηγό που θα δώσει το όνομά της (με το αζημίωτο, φυσικά), στο πρότυπο της μισητής κατά τ’ άλλα Άρσεναλ και του Emirates Stadium στο οποίο αγωνίζεται. Μάλιστα, η διοίκηση της Τότεναμ ελπίζει να εισρεύσει στα ταμεία της από αυτόν τον χορηγό ένα ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου, και σίγουρα ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη στην αναζήτηση χορηγού από μία άλλη λονδρέζικη ομάδα, τη Γουεστ Χαμ, η οποία ένα χρόνο μετά τη μετακόμισή της στο νέο της γήπεδο δεν έχει ακόμη βρει αυτόν τον πολύτιμο χορηγό.