Ελπίδες για οικονομικό κέρδος από την πιο ακριβή διοργάνωση μέχρι σήμερα
Κάθε οικοδεσπότης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης, ωραιοποιεί τις οικονομικές επιπτώσεις της διοργάνωσης.
Η Ρωσία με το υψηλότερο κόστος όλων των εποχών δεν αποτελεί εξαίρεση. Πάνω από 10 δις ευρώ ξόδεψε η ρωσική κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του κόσμου και ελπίζει σε οικονομικό κέρδος, στο τέλος της διοργάνωσης.
Χάρη στους οπαδούς θα αυξηθούν τα κέρδη σε ορισμένους τομείας της ρωσικής οικονομίας
Μέσα στις τέσσερις εβδομάδες που η μπάλα θα κυριαρχεί στα ρωσικά γήπεδα, την τιμητική του θα έχει και το ρούβλι. «Ο κόσμος θα έρχεται για τα ματς κι αυτό αποφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς, όπως στις μισθώσεις διαμερισμάτων, στα ταξί, στα ξενοδοχεία και τον κλάδο της γαστρονομίας», υποστηρίζει στην εφημερίδα RBK ο Στάνισλαβ Μουρασόφ από την τράπεζα Raiffeisenbank.
«Οι σιδηρόδρομοι, οι αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aeroflot, έχουν πολλές πιθανότητες να αυξήσουν τα έσοδά τους». Μόνο οι τουρίστες που έρχονται να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο αναμένεται να αφήσουν 1,64 δις ευρώ, υπολογίζουν οι διοργανωτές με υπερηφάνεια.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι συμβάλουν σε αύξηση μόνο κατά 0,2% του ΑΕΠ. Για να επηρεάσει πραγματικά το ΑΕΠ, δεν φθάνουν μόνο τέσσερις εβδομάδες, εκτιμά ο Σλόμο Βέμπερ, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Μόσχας.
Πιο σημαντικές αλλά δύσκολα προσδιορίσιμες είναι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του Μουντιάλ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Η Επιτροπή Διοργάνωσης μέσω της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey, υπολόγισε ότι οι προετοιμασίες από το 2013 μέχρι το 2018 αύξησαν την οικονομική απόδοση της χώρας κατά 11,7 δις ευρώ. Αλλά αυτό αποτελεί μόνο 1% του ΑΕΠ σε αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση McKinsey μέχρι το 2023 θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 150 έως 210 δις ρούβλια το χρόνο, επειδή θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες συμβάλλοντας στην οικονομική απόδοση των νέων αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, δρόμων και ξενοδοχείων.
Από την πλευρά του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody΄s βλέπει την κατάσταση με λιγότερο ενθουσιασμό. «Δεν περιμένουμε συνεχή θετική επιρροή της οικονομίας από τη διοργάνωση» γράφουν αναλυτές της. «Η θετική επενέργεια που θα έχει το Μουντιάλ θα είναι μικρότερη από ό,τι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014 στο Σότσι. Τότε δόθηκε πνοή σε μια υποανάπτυκτη περιοχή, κάτι που ήταν πιο εύκολο από ό,τι σε πολλές περιοχές, στις οποίες γίνονται ματς». Με άλλα λόγια, το Σότσι κερδίζει από το 2014 περισσότερο από τους τουρίστες.