Εμπιστευτικά έγγραφα του ΔΝΤ εκθέτουν το Ταμείο για την Ελλάδα

Αποσπάσματα από εμπιστευτικά έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα οποία περιλαμβάνονται στα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου και αποκαλύπτουν σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών στις 9 Μαΐου του 2010 συνεδρίαση κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε το πρώτο δάνειο διάσωσης στην Ελλάδα, έρχονται στη δημοσιότητα από τη Wall Street Jouranl.

Σύμφωνα με τα πρακτικά υπήρξε έντονη διαφωνία για τις παραδοχές του προγράμματος και για το κούρεμα, από τότε. Μάλιστα ζητούσαν από το προσωπικό του Ταμείου και προφανώς από τον Π. Τόμσεν να τους δώσει στοιχεία για πιο λόγο δεν είναι το κούρεμα μέσα στις επιλογές και γιατί είναι τόσο αισιόδοξες οι προβλέψεις για ανάπτυξη.

Ελβετός εκτελεστικός διευθυντής Rene Weber

Έχουμε σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα του προγράμματος ... Έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τις αναπτυξιακές παραδοχές , οι οποίες φαίνεται να είναι υπερβολικές. Ακόμη και μια μικρή αρνητική απόκλιση από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη βασική γραμμή θα κάνει το επίπεδο του χρέους μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα ... Γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης δεν έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα; "

Εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας Nogueira Batista

Οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι τεράστιοι. Όπως έχουν τα πράγματα το πρόγραμμα κινδυνεύει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά ως ένα σχέδιο διάσωσης των ιδιωτών κατόχων χρέους στην Ελλάδα , κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτελεστικό διευθυντή της Αργεντινής Pablo Andrés Pereira

Η εναλλακτική λύση της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να ήταν στο τραπέζι ... Οι ευρωπαϊκές αρχές καλά θα κάνουν να καταλήξουν σε μια ομαλή διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους . Είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει σε χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος .

Ιρανός εκτελεστικός διευθυντής , Jafar Mojarrad

Θα θέλαμε να ενημερωθούμε σε ότι αφορά την επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αιγύπτιος διευθυντής Shakour Shaalan

Είναι μάλλλον αισιόδοξες οι προβλέψεις για ανάπτυξη. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν αναδιάρθρωση του χρέους ήταν μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται στο πακέτο βοήθειας . Η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να προβλεφθεί.

Εκτελεστικός διευθυντής της Ινδίας Arvind Virmani

Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς αντιστάθμιση της νομισματικής πολιτικής είναι πρωτοφανής ... είναι ένα βάρος που η οικονομία δεν θα μπορούσε να σηκώσει. Ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία , θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αποπληθωριστικό σπιράλ της πτώσης των τιμών, μείωση της απασχόλησης και μείωσης των φορολογικών εσόδων που θα μπορούσε να υπονομεύσει τελικά το ίδιο το πρόγραμμα . Σε αυτό το πλαίσιο , είναι επίσης απαραίτητο να ρωτήσω αν το μέγεθος της προσαρμογής ... χτίζει στον κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος και την επακόλουθη στάση πληρωμών. Υπάρχει ανησυχία ότι default / η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

Κίνα εκτελεστικός διευθυντής Ο Jianxiong

Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα είναι σημαντικοί... ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης φαίνεται αισιόδοξος.

Τα έγγραφα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε η Christine Lagarde τον Ιούνιο του 2013: Τον Μάιο του 2010 , γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης , αλλά όχι ότι θα απαιτήθεί αναδιάρθρωση του χρέους ... Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι η γενική οικονομική κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα".