Καλύτερα κούρεμα παρά 50ετές ομόλογο και για Γερμανούς και για Έλληνες!

Το 50ετές ομόλογο σωτηρίας φαίνεται να προκρίνει ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην τρόικα μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη.

Πρόκειται για μια λύση η οποία δεν έχει πέσει σήμερα στο τραπέζι, αλλά η δημόσια συζήτηση εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο – ανάλυση του Wolfgang Munchau στο Spiegel on-line όπου εξηγεί ότι είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί απορρίπτουν το κούρεμα, δηλαδή το OSI, όμως τελικά, με το 50ετες ομόλογο, η χασούρα για τους Γερμανούς θα είναι η ίδια.

Όπως αναφέρει, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν το 100%, όταν οι επεκτάσεις και οι μειώσεις των επιτοκίων υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η πολιτική είναι τελικά ίδια με το OSI, αλλά φέρνει πολλούς κινδύνους και μειονεκτήματα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν είναι διαφανής λύση για τον απλό πολίτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη, ενώ ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί με την ταχύτητα που χρειάζεται - ώστε να χαρούν οι αγορές, αλλά και δεν δουλεύει για το ΔΝΤ.

 

(Διαβάστε επίσης: Ομόλογο 50 ετών προτείνει ο Στουρνάρας στην Τρόικα )