Άσμουσεν: Στο δεύτερο μισό του 2014 οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ο Γεργκ Άσμουσεν, εκτός από μέλος του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πλέον ένα από τα ονόματα που ακούγονται έντονα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Έτσι, οι δηλώσεις του για την Ελλάδα αποκτούν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle, ο Άσμουσεν υποστήριξε πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πριν από το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2014, παραπέμποντας τη συζήτηση αυτή για πολύ αργότερα.

Μάλιστα, ο Άσμουσεν συνέδεσε την απόφαση αυτή με το κατά πόσον θα έχει ανακτήσει μέχρι τότε η Ελλάδα τη δυνατότητά της να βγει στις αγορές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό, ο Άσμουσεν εκτίμησε ότι είναι ακόμη νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα. “Το τρέχον πρόγραμμα τρέχει μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου, μέχρι τα τέλη του 2014, και θα πρέπει να δούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει μόνη της πρόσβαση στις αγορές. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να το προσπαθήσει και πάλι στο δεύτερο μισό του 2014. Για την περίπτωση που δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, το Eurogroup έχει πει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και πέραν του τρέχοντος προγράμματος”, τονίζει.

Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή μάλλον δε θα βρει σύμφωνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει ήδη εδώ και μήνες διαμηνύσει πως ενδεχόμενη απόφαση για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί εντός του φθινοπώρου του 2013, καθώς βάσει καταστατικού το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα χωρών που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τουλάχιστον 12 μήνες, και οι εκτιμήσεις του Ταμείου αναφέρουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκώς χρηματοδοτούμενο μόνο ως τον Ιούλιο του 2014.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα προσαρμογής. “Δεν το κάνεις για να αρέσεις, κατά κάποιον τρόπο, στην Τρόικα ή σε μια ξένη αρχηγό κράτους. Πιστεύω πραγματικά λοιπόν ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτό το πρόγραμμα. Εντούτοις συνάντησα και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνάντησα νέους ανθρώπους. Σε αυτούς το κλίμα βέβαια είναι ιδιαίτερα τεταμένο γιατί η υψηλή ανεργία προκαλεί κατάθλιψη και είναι απαράδεκτη”, υπογράμμισε.

Πάντως, το στέλεχος της ΕΚΤ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ”αξιοσημείωτες αλλά και δύσκολες διαδικασίες προσαρμογής” που έχουν προχωρήσει, αλλά αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη. “Η ανεργία έχει φτάσει το 60%, αλλά παρ' όλα αυτά και στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές, έκαναν πάρα πολλά, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό και σε ένδειξη σεβασμού, αλλά αναφορικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι η χώρα και να δημιουργηθούν έτσι και θέσεις εργασίας, θα πρέπει να γίνουν σαφώς περισσότερα, ειδικά στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη”, ανέφερε.