Πώς πάρθηκαν “οι δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα” εξηγεί ο Σόιμπλε

Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (ακόμα), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο κος Σόιμπλε αναφέρεται εκτενώς στις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν για την Ελλάδα, βαριανασαίνοντας και τρίβοντας τα μάτια του.

Ερωτώμενος στο αν η θα έπρεπε η χώρα να έχει βγει από το ευρώ το 2010, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι "η πιθανότητα αυτή είχε συζητηθεί εντός του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσει ποτέ δεν αναφέρθηκαν δημοσίως. Οι αριθμοί ήταν ξεκάθαροι και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ".

"Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Ποιο είναι το σωστό να γίνει; Ποιο δεν είναι; Τι θα σου σκάσει αύριο;" αναρωτιέται ο Γερμανός αξωματούχος και συνεχίζει:"Πάρτε για παράδειγμα τη συζήτηση του 2011,  για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες της απαλοιφής του χρέους; Τι θα σήμαινε αυτό για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Και τι ποσοστό κουρέματος θα έπρεπε να υποχρεωθούν οι ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν; 20%; 22%; 30 ή τουλάχιστον 50%, όπως είχε προταθεί εξαρχής ;". 

Τότε, ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον προειδοποίησε ότι με το να ζητά επίμονα κούρεμα 50%,  κινδύνευε να προκαλέσει τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση.

"Δόξα τον Θεό, δεν είχε δίκιο" δήλωσε ο Σόιμπλε. "Κατέληξε στο 53%. Στο τέλος, δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια τέτοια απόφαση βασιζόμενος σε επιστημονικές μεθόδους. Εντούτοις, πρέπει να κάνεις τις αποφάσεις όσο πιο δύσκολες γίνονται, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις επιλογές με τη βοήθεια των ειδικών. Τότε καταλήγεις στην απόφασή σου και υποθέτεις ότι είναι η σωστή και ελπίζεις, για λίγο, ότι δεν κάνεις λάθος".