Δευτεραθλήτρια Ευρώπης στις απώλειες από τον ΦΠΑ η Ελλάδα

Τις δεύτερες υψηλότερες απώλειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε η Ελλάδα στα έσοδα από τον ΦΠΑ (δηλαδή τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε απόλυτους αριθμούς, τις υψηλότερες απώλειες από τα έσοδα του ΦΠΑ το 2011, κατέγραψαν η Ιταλία (36 δισ. ευρώ), η Γαλλία (32 δισ. ευρώ), η Γερμανία (26,9 δισ. ευρώ) και η Μεγάλη Βρετανία (19 δισ. ευρώ). Ωστόσο, σε ποσοστό του ΑΕΠ, τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ το 2011 κατέγραψαν η Ρουμανία, (10 δισ. ευρώ), η Ελλάδα (9,7 δισ. ευρώ ή 4,7% του ΑΕΠ), η Λιθουανία (4,4 δισ. ευρώ) και η Λετονία (0,9 δισ. ευρώ).

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι ενώ μεταξύ 2000 και 2011 οι απώλειες από τα έσοδα του ΦΠΑ αντιστοιχούσαν σε περίπου 3% του ΑΕΠ, το 2011 έφτασαν στο 4,7% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της Κομισιόν, από το 2008 και μετά παρατηρείται ανοδική τάση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ σε πολλά κράτη-μέλη, και κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 5%.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πιο σημαντική απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ δεν οφείλεται στη μη συμμόρφωση, αλλά στις πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλούς συντελεστές και απαλλαγές στα εθνικά φορολογικά συστήματα. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και την πάγια θέση της Επιτροπής ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διευρύνουν τη φορολογική τους βάση, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών τους συστημάτων.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα δήλωσε τα εξής: “Η φιλόδοξη μεταρρύθμιση για το σύστημα του ΦΠΑ, τα ευρωπαϊκά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι συστάσεις μας για φορολογική μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζουμε το πρόβλημα, έχουμε προσδιορίσει τρόπους για την επίλυσή του και τώρα είναι η ώρα τα κράτη- μέλη να δράσουν. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα θα αποτελέσουν τη βάση για να αξιολογηθεί η πρόοδος στη βελτίωση συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ”.