Μηδενικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση της περιβόητης λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 19 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής 13 δισ. ευρώ.
Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αναφορικά με την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών που είχαν περιληφθεί στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για 1500 οφειλέτες, με οφειλές άνω των 5εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη, στις υποθέσεις των οποίων ενέσκηψαν κατά προτεραιότητα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργήθηκαν 459 φάκελοι υποθέσεων ληξιπρόθεσμης οφειλής συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.
Εξ΄αυτών έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση.
Στο σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής των 13 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε μόλις ποσό 19 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκε ποσό 29 εκατ. ευρώ, που αφορά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα οποία εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις καθώς και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αναστολή είσπραξης βρίσκεται το ποσό των 282 εκατ. ευρώ ευρώ.
Οι υποθέσεις των 1500 οφειλετών είχαν ανατεθεί σε 21 Ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει πάντως τον κ. Μιχελάκη ότι γίνεται επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους 1.500 μεγάλους οφειλέτες υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες Νομικά Πρόσωπα και μέλη της οικογενείας τους (σύζυγοι και συγγενείς Α΄ βαθμού) οι οποίοι περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό, στο αρχείο τόκων καταθέσεων στο εξωτερικό και αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.