Μέχρι και η... Μαλαισία ζητάει η Ελλάδα να λάβει περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους στόχους του μνημονίου! Η απροσδόκητη βοήθεια έφτασε αυτή τη φορά από την διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Zeti Akhtar Aziz, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επιπλέον χρόνο καθώς η αυστηρή και υπερβολική λιτότητα θα έχει ως αποτέλεσμα παρατεταμένη ύφεση.
Μιλώντας στο CNBC κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο, υπογράμμισε ότι “η δημοσιονομική εξυγίανση και στη συνέχεια η αναδιάρθρωσης της οικονομίας" θα πάρει χρόνο, και μάλιστα τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Μαλαισία απέρριψε να λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ το 1997 και ξεκίνησε μόνη της μεταρρυθμίσεις.
“Η προσαρμογή, τα μέτρα λιτότητας και η εδραίωση της δημοσιονομικής θέσης θα πρέπει να γίνει σταδιακά, διότι οποιαδήποτε δραστική συνταγή θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα φάση οικονομικής ύφεσης” είπε η κεντρική τραπεζίτης.
Η Μαλαισία, όπως και άλλες χώρες της Ασίας ήρθε αντιμέτωπη με φυγή κεφαλαίων το 1997, που προκάλεσε ουσιαστικά την έναρξη της ασιατικής οικονομικής κρίσης. Έτσι ενώ η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη έκαναν αποδεκτή την οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και έπρεπε να περάσουν από αυστηρές και ευρείες μεταρρυθμίσεις, η Μαλαισία επέλεξε μια αμφιλεγόμενη διαδρομή ασκώντας έλεγχο σε κάθε είδους κεφάλαιο.
Το γεγονός ότι η χώρα δεν δέχθηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ και ακολούθησε το δικό της δρόμο είχε ως αποτέλεσμα το 1998, η οικονομία να ανακάμψει και να τρέξει με 6,1%, ενώ αντίθετα της Ταϊλάνδης εμφάνισε ύφεση 10,5% και της Ινδονησίας 13,1%.