FT: Ποια γερμανική κυβέρνηση “βολεύει” την ευρωζώνη

"Ποια γερμανική κυβέρνηση "βολεύει" την ευρωζώνη", είναι ο τίτλος άρθρου του Wolfgang Münchau στους Financial Times και εκτιμά ότι αν η Γερμανία πρόκειται να αλλάξει ποτέ στάση, αυτό θα γίνει πρώτα από αριστερά. "Όμως το SPD ευκολότερα θα αλλάξει ως αντιπολίτευση, παρά ως κυβέρνηση", σημειώνει.

Όπως υπογραμμίζει στο άρθρο του: "Το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι τόσο ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος - αυτό είναι σχεδόν τελειωμένο θέμα. Το σημαντικό ερώτημα είναι αν το νέο γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα για επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να παρακολουθούμε θα είναι το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Αναλόγως του αποτελέσματος, μπορεί να αλλάξει τη θέση του, μπορεί και όχι. Εάν και όταν η γηράσκουσα ηγεσία του κόμματος αποσυρθεί ή εξουδετερωθεί λόγω κακών αποτελεσμάτων, μια νέα γενιά ενδεχομένως να προσφέρει διαφορετική προοπτική. Ίσως τότε φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα προκύψουν αρκετές μέθοδοι επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη".

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως: "Για να γίνει αυτό, το SPD θα πρέπει επίσης να θυμάται κάτι που έχει ξεχάσει από καιρό: Οι μεγάλες οικονομίες δεν μπορούν να λειτουργούν με αυτόματο πιλότο. Πρέπει να γίνονται προσαρμογές, όχι να καθυστερούν. Τα αφόρητα χρέη πρέπει να σβηστούν. Και μια βασική απαίτηση της νομισματικής ένωσης είναι η κατάλληλη τραπεζική ένωση, όχι αυτή που ετοιμάζεται να συμβεί".