"Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ουσιαστική – και όχι απλώς τυπική – ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας που τρέχουν αυτό το διάστημα, με πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος "Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ".
"Η δράση αυτή δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να απαντήσουν δημιουργικά στην κρίση. Επιχειρήσεις που κατανοούν τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και επιδιώκουν – μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης" σημείωσε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι: "Το ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να δημιουργούμε εθνικό πλούτο. Να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσία. Να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από το δανεισμό, αλλά μέσα από τις εξαγωγές".
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε πως: "Το ΕΣΠΑ είναι πράγματι ένα πολύτιμο εργαλείο – το μόνο που διαθέτει σήμερα η χώρα – για να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να κινητοποιήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Για να υπάρξει, ωστόσο, αποτέλεσμα, χρειάζονται και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Εμείς, ως ΕΒΕΑ και ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις.
Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ουσιαστική – και όχι απλώς τυπική – ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας που τρέχουν αυτό το διάστημα, με πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ζητάμε να αναδειχθεί ο στρατηγικός ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο εγχείρημα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Και να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως «επαίτες» και «φτωχοί συγγενείς».
Το ΕΣΠΑ, μέσα από δράσεις και προγράμματα όπως αυτό που παρουσιάζεται σήμερα, παρέχει πράγματι σημαντικές ευκαιρίες. Και η διεκδίκησή μας είναι να υπάρξουν ακόμη περισσότερες, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να στηριχθεί σε μια σαφή στρατηγική, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για έργα βιτρίνας, ούτε για σπατάλη πόρων σε αποσπασματικές και άστοχες δράσεις. Τώρα, χρειάζεται στόχευση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα.
Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται να πιστέψουμε στις δυνάμεις των ελληνικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους. Πρέπει να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη της επόμενης μέρας θα προκύψει μόνο μέσα από τις προσπάθειες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε όλη τη χώρα. Και να τους παρέχουμε το οξυγόνο και τη στήριξη που έχουν ανάγκη. Εμείς ως ΕΒΕΑ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση".