Ηλεκτρονικά και αυθημερόν η ίδρυση επιχείρησης

Ηλεκτρονικά και αυθημερόν θα ιδρύονται οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, θέμα που αποκάλυψε από το πρωί το news.gr.

Για να επιτευχθεί αυτό εισάφεται το σύστημα "δήλωσης συμμόρφωσης" των επιχειρήσεων.

Πλέον η επιχείρηση που κάνει μια αίτηση δεν θα περιμένει το Δημόσιο να την ελέγξει και να εκδώσει την άδεια.

Εφαρζόμεται ένα νέο σύστημα, όπου δηλώνεται άμεσα και τεκμαίρεται η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Χρησιμοποιούνται τρία εργαλεία:

1.η αυτοσυμμόρφωση, όπου η ίδια η επιχείρηση δηλώνει με ανάληψη της σχετική ευθύνης πως έχει ήδη συμμορφωθεί και φέρει το βάρος της απόδειξης (π.χ. υπεύθυνη δήλωση)

2.η πιστοποίηση τρίτου, δηλαδή το outsourcing της διαδικασίας,  όπως γίνεται π.χ. στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, με τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι μηχανικοί και

3.η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς. Για παράδειγμα, προσκομίζοντας ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα συνάγεται πως οι εταιρίες που υποχρεωτικώς ασφαλίζουν μιαν εγκατάσταση, έχουν εξετάσει εκ των προτέρων αν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές

Όπως ανέφερε ο υπουργός "μόνον ως εξαίρεση να εφαρμόζονται άλλες τυχόν διαδικασίες".

Πλέον μετατίθενται οι έλεγχοι από το στάδιο της παροχής της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της εκάστοτε δραστηριότητας
Ο έλεγχος θα είναι σε δειγματοληπτική βάση και δεν θα εξετάζονται χαρτιά  πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά εγκαταστάσεις εν λειτουργία.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Δηλαδή, οutsourcing θα υπάρχει στις αδειοδοτήσεις αλλά και σε μέρη των ελέγχων.

Για να γίνει, όμως, αυτό, οι φορείς θα πρέπει να έχουν τα προσόντα και να είναι πιστοποιημένοι.