Στρατηγικό πλαίσιο απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων θα παρουσιάσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η κατάρτιση του σχετικού σχεδίου αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έλαβε ειδική τεχνική βοήθεια για την ολοκλήρωση του, ενώ διαβουλεύτηκε και με διεθνείς οργανισμούς.
Το νέο πλαίσιο που θα παρουσιάσουν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Θ. Σκορδάς αναθεωρεί τον Ν. 3853/2010 για την απλοποίηση της ιδρύσεως επιχειρήσεων επιφέροντας βελτιώσεις ειδικά όσον αφορά στα λεγόμενα εμπόδια εισόδου στην επιχειρηματικότητα.
Ο νέος μηχανισμός θα εμπλέκει ενεργότερα το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στην ίδρυση μιας επιχειρήσεως, καθώς θα αναλαμβάνει πλέον την διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος ιδρύσεως μια επιχειρήσεως, αλλά και κόστος ιδρύσεως ΕΠΕ , ΟΕ και ΕΕ.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταγράψει σημαντική βελτίωση της κατάταξης της ελληνικής οικονομίας στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2014» που θα αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον σε 185 χώρες του κόσμου και θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη του έτους.
Υπενθυμίζεται πως με την έκθεση«Doing Business 2013» η θέση της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις σε σχέση με το 2012 και η χώρα κατατάχθηκε στην 78η θέση (από 100η που ήταν στην προηγούμενη έκθεση) σε σύνολο 185 κρατών.
Η Ελλάδα περιελήφθη στις δέκα οικονομίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση του επιχειρείν τον περασμένο χρόνο, ενώ η βελτίωση που σημειώθηκε στη χώρα μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έξι χρόνια.
Η βελτίωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας προήλθε από τις αλλαγές σε τρεις τομείς: στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών, με τη μεταφορά της αρμοδιότητας από την αυτοδιοίκηση στους μηχανικούς, στη θέσπιση της προ - πτωχευτικής διαδικασίας που αποσκοπεί στη διάσωση των προβληματικών επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της προστασίας των επενδυτών σε εισηγμένες επιχειρήσεις.