Στοιχεία πελατών των ελληνικών τραπεζών στα χέρια ΗΠΑ

Ειδική ομάδα για την κατάρτιση ελληνικού σχεδίου διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας  - ΗΠΑ για την ενίσχυση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και της εφαρμογής της νομοθεσίας FATCA, με  βάση το σχετικό πρότυπο συμφωνίας που έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ, αλλά και τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με άλλες χώρες συγκρότησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τις σχετικές εντολές του υπουργού Οικονομικών, την κατάρτιση κανονιστικού πλαισίου για την εφαρμογή της διακρατικής  συμφωνίας, εφόσον απαιτηθεί, ενώ θα συντονίζει και τη συνεργασία ειδικής Ομάδας Υποστήριξης που αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες, με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων, καθώς και με άλλες αρμόδιες Αρχές, για τους σκοπούς περάτωσης του έργου της.

Σημειώνεται πως η Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) η πιο απλά η αμερικανική νομοθεσία για τη φορολογική συμμόρφωση ξένων λογαριασμών που θεσπίστηκε στις ΗΠΑ το 2010 και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014 έχει ως σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής όσον αφορά εισοδήματα που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς υπηκόους.

Οι κανόνες αυτοί απαιτούν από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες οντότητες, όπως ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, οι οποίες είτε έχουν πελάτες υπηκόους των ΗΠΑ, είτε περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, να παρέχουν στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές  συγκεκριμένες πληροφορίες.

Η FATCA επηρεάζει σχεδόν όλες τις ξένες οντότητες, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες λαμβάνουν εισοδήματα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ακαθάριστων εσόδων από τη διάθεση μετοχών, χρεογράφων και ακινήτων στη χώρα, από τα οποία προκύπτουν τόκοι ή μερίσματα, όπως και η είσπραξη μερισμάτων και τοκομεριδίων που προκύπτουν από αμερικάνικες μετοχές και ομόλογα.  Η δε συμμόρφωση με τη νομοθεσία FATCA προϋποθέτει τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως τα τμήματα συμμόρφωσης, πληροφορικής, επιχειρήσεων, το λογιστήριο, το νομικό και φορολογικό τμήμα.

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία, μετά από συνομιλίες με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προχώρησαν στη σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας νομοθεσίας . Με βάση συμφωνίες, οι χώρες αυτές δεν θα αναφέρονται απευθείας στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ, αλλά θα αναφέρουν τις απαιτούμενες πληροφορίες FATCA στην κυβέρνησή τους.