Nέα αναδιάρθρωση με "κούρεμα" του ελληνικού χρέους δεν είναι αναγκαία και δεν πρόκειται να υπάρξει εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, διατυπώνεται η άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας έχει ήδη μειωθεί δραστικά και καταλυτικά και είναι πολύ πιο βιώσιμο από ότι το δημόσιο χρέος πολλών άλλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών.
Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι μετά τη δραστική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και των δαπανών εξυπηρέτησης αυτού, το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα εκτελείται ήδη καλύτερα του αναμενόμενου, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, συν τοις άλλοις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ καταγράφονται και πρωτογενή πλεονάσματα στη γενική κυβέρνηση από τα μέσα του 2013.
Παράλληλα, ενυπάρχει η προοπτική να αντληθούν και πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες στο χρονικό ορίζοντα του 2014, με την άσκηση των warrants.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι, άλλωστε, ρυθμισμένο με εξαιρετικά μακροχρόνια διάρκεια και σχετικά χαμηλά και σαφώς προσδιορισμένα από σήμερα επιτόκια, όπως επισημαίνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης αυτού του χρέους (για την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων) στα επόμενα 35 έτη δεν υπερβαίνει το 6% του μέσου ετήσιου ΑΕΠ της χώρας στην ίδια περίοδο.
Επομένως, το ότι η σημερινή ονομαστική αξία αυτού του χρέους μπορεί να ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ το 2013 δεν αποτελεί ένδειξη της πραγματικής δανειακής επιβάρυνσης της χώρας και της δυνατότητάς της να το εξυπηρετήσει, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Στην ανάλυση της τράπεζας αναφέρεται επίσης ότι «κατακλυζόμαστε, τελευταίως, από ένα απίστευτο συνονθύλευμα απόψεων και εκτιμήσεων για επικείμενη νέα αναδιάρθρωση ή και 'κούρεμα' του ελληνικού δημοσίου χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 2013».
Επίσης, σε μια έκθεση προσωπικών απόψεων, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι "υπάρχει μια υστερία κατεδάφισης της χώρας από μικρόψυχους και ανυποψίαστους. Η μόνιμη επωδός όλων αυτών των καταθλιπτικών σεναρίων είναι ότι το ελληνικό χρέος αντί να μειώνεται θα συνεχίσει να αυξάνει, ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, ότι το Πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι η μόνη λύση είναι ένα νέο "κούρεμα" του χρέους, ότι η λιτότητα δεν είναι λύση και πρέπει να αντικατασταθεί με μία πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης".
"Η ανεύθυνη διάδοση των αβάσιμων αυτών απόψεων της προπαγάνδας του μηδενισμού και των εύκολων και ανέξοδων λύσεων, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας", προσθέτουν.