Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη θα χρειαστεί να δώσει τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δείχνει ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μετά τον Β. Σόιμπλε, τον Όλι Ρεν και την Α. Μέρκελ.

"Η Ευρώπη θα χρειαστεί να βοηθήσει ξανά την Ελλαδα στα τέλη του 2014, όταν το τρέχον πρόγραμμα τελειώσει" σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ολλανδία, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι αναπόφευκτο το νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα την οποία η η Ευρώπη θα χρειαστεί να βοηθήσει για άλλη μια φορά.

Αυτό που λένε τόσο το Βερολίνο, όσο και η Φρανκφούρτη, στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει ικανοποίηση για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, να προχωρήσουν ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιτρέψει μία διευκόλυνση για την Ελλάδα, η οποία όμως δε θα έρθει με τη μορφή "κουρέματος" χρέους, προοπτική που προκαλεί τρόμο στους Γερμανούς πολιτικούς (ακόμα και ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές, Πέερ Στάινμπρουκ, εκφράστηκε με επιφύλαξη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρόσφατα). Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, και συχνά τα κατηγορηματικά "όχι" πριν τις εκλογές μετατρέπονται σε σθεναρά "ναι" την επομένη της εκλογικής νίκης...

Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο δίκτυο SAT.1, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη χθεσινή τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τρίτο πακέτο, αν και ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε απόφαση για το μέγεθος του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα μέσα του 2014. Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως ανοιχτό παραμένει ακόμα και το από πού θα προέλθουν οι πόροι για το πρόγραμμα αυτό.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος 'Ολι Ρεν δήλωνε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα δεν είναι απίθανο, αν και δεν είναι η μοναδική επιλογή που υπάρχει. "Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων", εξήγησε. Ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, ενώ απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.