O Άσμουσεν το έστειλε. Και το μήνυμα ελήφθη

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήρθε στην Αθήνα και δεν μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος για το μέλλον του ελληνικού χρέους και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Άσμουσεν είπε πολύ απλά ότι η χώρα μας θα λάβει τη βοήθεια που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Δηλαδή, μειωμένα επιτόκια για τα δάνειά μας και κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Στην ουσία, αυτό που λέει στην ελληνική κυβέρνηση είναι :

Δουλέψτε πάνω στα συμφωνηθέντα – όποια κι αν είναι αυτά -, τρέξτε ακόμα περισσότερο, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις ταχύτερα, κατακτήστε ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα και εμείς θα σας βοηθήσουμε και άλλο.

Το μήνυμά του είναι σαφές :

η ελληνική πλευρά, το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου και όχι μόνο η κυβέρνηση, πρέπει να ξεπεράσει συντεχνίες, πελατειακές σχέσεις, κεκτημένα και κατεστημένα ετών, και να καταστήσει βιώσιμο τον ελληνικό δημόσιο τομέα. Να κάνει το κράτος να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις, που το κρατάνε δέσμιο μικροκομματικών συμφερόντων επί δεκαετίες.

Πρέπει να σπάσει ακόμα περισσότερα αυγά, για αποφάσεις, που είναι εκ φύσεως σκληρές για την ελληνική πραγματικότητα, πολλώ δε σε μια περίοδο, κατά την οποία οι αντοχές όλων δοκιμάζονται μετά από τρία χρόνια λιτότητας και έξι χρόνια ύφεσης.

Το μήνυμα αυτό το έλαβε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γι΄ αυτό το λόγο αποφάσισαν να πάρουν πάνω τους τα κρίσιμα και δύσκολα θέματα, όπως αυτό της άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών. Εξ ου και η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Με περαιτέρω αποφασιστικότητα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις – αλλά και με την απουσία κάθε είδους “ατυχήματος” -, ο στόχος εξόδου από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί, δίνοντας και το όραμα, που απουσιάζει όλη αυτή την περίοδο, στο μέσο πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει διαρκώς περισσότερα, με όλο και λιγότερα εισοδήματα στη διάθεσή του.

Καλησπέρα σας.

[email protected]