Βερολίνο και Φρανκφούρτη “κλείνουν το μάτι” στην Αθήνα

Την ώρα που το θέμα ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει ανοίξει και επισήμως, με τη σημερινή “σιωπηρή” παραδοχή της Άνγκελα Μέρκελ και τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ενώ η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν έρχεται στην Ελλάδα για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Και ποιο είναι το μήνυμα του Άσμουσεν σε Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλο, με τους οποίους συναντήθηκε στην Αθήνα; “Θα σας στηρίξουμε, αρκεί να κάνετε αυτά που έχουν συμφωνηθεί”.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν δεν ταυτίζονται, αλλά αποτελούν δύο διαφορετικούς πόλους εντός της τρόικας, κι έτσι ο Άσμουσεν δεν έρχεται στην Ελλάδα ως απεσταλμένος της Μέρκελ, αλλά ως απεσταλμένος του Μάριο Ντράγκι. Συνεπώς, οι δηλώσεις του Άσμουσεν έχουν τη σημασία τους, αφού εκπροσωπούν τις απόψεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο απεσταλμένος της ΕΚΤ, λοιπόν, μπορεί να αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης, τουλάχιστον για όσο βρίσκεται στην Αθήνα, όμως τόνισε πως η Ευρωζώνη θα εξετάσει πιθανούς τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, αλλά με έναν όρο: Να υπάρξει σταθερό, ξεκάθαρο πρωτογενές πλέονασμα, για το οποίο, όπως τόνισε, απτά στοιχεία θα υπάρχουν από την άνοιξη του 2014 κι έπειτα.

Πάντως, για την ώρα η Ελλάδα φαίνεται πως τα πηγαίνει καλά στον τομέα αυτό: Στο πρώτο επτάμηνο του 2013, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,55 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,1 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια “δωράκια” το 2014 προς την Ελλάδα.

Ποια είναι αυτά; Ο Άσμουσεν παρέπεμψε ξεκάθαρα στη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου στο Eurogroup, που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του news.gr, το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει και χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί για τις τράπεζες.

Στην ουσία, αυτό που λένε τόσο το Βερολίνο, όσο και η Φρανκφούρτη, στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει ικανοποίηση για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, να προχωρήσουν ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιτρέψει μία διευκόλυνση για την Ελλάδα, η οποία όμως δε θα έρθει με τη μορφή “κουρέματος” χρέους, προοπτική που προκαλεί τρόμο στους Γερμανούς πολιτικούς (ακόμα και ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές, Πέερ Στάινμπρουκ, εκφράστηκε με επιφύλαξη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρόσφατα). Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, και συχνά τα κατηγορηματικά “όχι” πριν τις εκλογές μετατρέπονται σε σθεναρά “ναι” την επομένη της εκλογικής νίκης...

Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο δίκτυο SAT.1, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη χθεσινή τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τρίτο πακέτο, αν και ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε απόφαση για το μέγεθος του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα μέσα του 2014. Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως ανοιχτό παραμένει ακόμα και το από πού θα προέλθουν οι πόροι για το πρόγραμμα αυτό.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος 'Ολι Ρεν δήλωνε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα δεν είναι απίθανο, αν και δεν είναι η μοναδική επιλογή που υπάρχει. "Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων", εξήγησε. Ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, ενώ απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Θέση στη συζήτηση αυτή πήρε και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, που σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναγνωρίζει πως η πρόταση για παροχή τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα “θα μπορούσε να είναι μια λύση”, αν παραστεί τέτοια ανάγκη, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι τα μέσα του 2014.

Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung στο κεντρικό άρθρο της σημερινής ηλεκτρονικής έκδοσης της αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει τη εγχώρια οικονομία. "Με αυτόν τρόπο θα απελευθερώνονταν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας που θα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνεται το χρέος" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι "η μόνη επιλογή εκτός από το κούρεμα είναι η μεγαλύτερη μεταβίβαση πόρων είτε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό είτε από τον προϋπολογισμό των εταίρων" της Ελλάδας στην Ε.Ε.