Η φημολογία για χορήγηση τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα φουντώνει, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, που βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες, αρνήθηκε ότι θα συζητήσει κάτι τέτοιο κατά την παραμονή του στη χώρα μας.
Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, της οποίας ακολούθησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γεργκ Άσμουσεν τόνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά σημείωσε πως η Ευρωζώνη θα εξετάσει πιθανούς τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, όταν υπάρξει πρωτογενές πλέονασμα, για το οποίο, όπως τόνισε, απτά στοιχεία θα υπάρχουν από την άνοιξη του 2014 κι έπειτα. Οι τρόποι αυτοί είναι τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή η μείωση των επιτοκίων και η χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία.
Το στέλεχος της ΕΚΤ αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και πολλά έχουν επιτευχθεί χάρη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Σχολίασε ακόμα ότι τα επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι “απαράδεκτα”.
Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος 'Ολι Ρεν δήλωνε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα δεν είναι απίθανο, αν και δεν είναι η μοναδική επιλογή που υπάρχει. "Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων", εξήγησε. Ο ίδιος.
Όμως και η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο δίκτυο SAT.1, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη χθεσινή τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τρίτο πακέτο, αν και ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε απόφαση για το μέγεθος του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα μέσα του 2014. Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως ανοιχτό παραμένει ακόμα και το από πού θα προέλθουν οι πόροι για το πρόγραμμα αυτό.
Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι έχει κάνει "πολύ, πολύ καλή πρόοδο".
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, ενώ απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung στο κεντρικό άρθρο της σημερινής ηλεκτρονικής έκδοσης της αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει τη εγχώρια οικονομία. "Με αυτόν τρόπο θα απελευθερώνονταν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας που θα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνεται το χρέος" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι "η μόνη επιλογή εκτός από το κούρεμα είναι η μεγαλύτερη μεταβίβαση πόρων είτε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό είτε από τον προϋπολογισμό των εταίρων" της Ελλάδας στην Ε.Ε.