Εντός των στόχων δαπανών τα περισσότερα υπουργεία

Βαθμό... “πάνω από τη βάση” παίρνουν τα περισσότερα υπουργεία της κυβέρνησης στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των δαπανών και της εξόφλησης των απλήρωτων υποχρεώσεών τους, όπως αποκαλύπτουν τα πλήρη στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση της επίτευξης στόχων εκτέλεσης προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μόνα υπουργεία που βρίσκονται εκτός στόχων είναι το Εσωτερικών (κατά 0,2%), το Δικαιοσύνης (κατά 32,9%) και το Οικονομικών (κατά 43,1%), ενώ όλα τα υπόλοιπα καταγράφουν ποσοστά απόκλισης από τους στόχους τους που κυμαίνονται από 6,9% μέχρι και 59,2%.

Το υπουργείο που καταγράφει τη μεγαλύτερη απόκλιση είναι το Διοικητικής Μεταρρύθμισης (59,2%), με το γεγονός αυτό να οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός της μετάθεσης πληρωμών των έργων στο β΄ εξάμηνο.

Απόκλιση άνω του 50% καταγράφεται και στο υπουργείο Τουρισμού (58,1%), ενώ μεγάλα ποσοστά αποκλίσεων παρατηρούνται ακόμα στα υπουργεία Εξωτερικών (55,9%) και Αγροτικής Ανάπτυξης (55,8%).

Αντίθετα, σημαντικό έλλειμμα έναντι του στόχου σημειώνεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, σε ποσοστό 396,2%, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 332,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων υλοποίησης των στόχων του εξαμήνου του τρέχοντος έτους, προκύπτει ότι οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί κατά 1.682,5 εκατ. ευρώ ή κατά 6,8%.