Ανάπτυξη 0,3% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013

Με ρυθμό 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γερμανία και τη Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης από την κρίση χρέους.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%, τον μεγαλύτερο σε διάστημα ενός έτους, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Reuters ανάμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Στην επιτάχυνση της ανάπτυξης συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό η αύξηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. Όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε τα στοιχεία προς τα κάτω, ανακοινώνοντας μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για την ανάπτυξη στη Γαλλία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, ώθηση έχουν δώσει στην οικονομία οι καταναλωτικές δαπάνες και η βιομηχανική παραγωγή, αντισταθμίζοντας την πτώση που σημειώθηκε στις επενδύσεις για έκτο συνεχές τρίμηνο.

"Ως ένα βαθμό, τα στοιχεία αυτά έχουν προεξοφληθεί», σχολιάζει στο Reuters ο Έλβιν ντε Γκρουτ, στέλεχος της Rabobank.

"Τις τελευταίες ημέρες προέκυπταν συνεχώς θετικά δεδομένα που υποδείκνυαν απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ, η οποία πλέον επιβεβαιώθηκε", συμπληρώνει.