Süddeutsche Zeitung: Θέμα χρόνου νέο πακέτο προς την Ελλάδα

Επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος για το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

"Είναι απλά θέμα χρόνου", αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, μόλις δύο ημέρες μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, που έκανε λόγο για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας από το 2014.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ως επιχειρηματολογία για την εξτρά οικονομική στήριξη, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι και το χρέος πολύ υψηλό.

Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;

Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα. Σε απάντησή του, η εφημερίδα τονίζει ότι δε θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014. Ο Γιέργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης.