Οι Έλληνες ιδιοκτήτες καταστημάτων αντιστέκονται σθεναρά στους φορολογικούς ελέγχους, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Αφορμή για τη διεθνή έκταση του θέματος είναι αφενός το περιστατικό με το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής που αγνόησε το "λουκέτο" του ΣΔΟΕ και σε υψηλότερο βαθμό, το περιστατικό στις Αρχάνες Ηρακλείου, όπου οι παρευρισκόμενοι έδιωξαν τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ.
Πράγματι, το Reuters αναφέρει το περιστατικό της Κρήτης και περιγράφει τους φοροφυγάδες ως "νταήδες" (bully).
Το δημοσίευμα επικροτεί τις έντονες προσπάθειες καταπολέμησης φοροδιαφυγής και το "κυνήγι" εσόδων που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Το Reuters παραδέχεται ότι ο τουρισμός της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι πηγαίνει καλά και ότι στα ελληνικά παραθεριστικά θέρετρα σωρεύονται χιλιάδες τουρίστες, εκτιμά όμως ότι η φοροδιαφυγή θα χτυπήσει "κόκκινο" και εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο γίνονται οι έλεγχοι.
Μάλιστα, χρησιμοποιεί τους όρους "αδιαλλαξία" και "πατρονεία" για λογαριασμό του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας για να αιτιολογήσει το λόγο που οι χρόνιοι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει καρπούς.
Τέλος, το δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου φιλοξενεί δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη: "Οι επιχειρήσεις που θα παραβαίνουν το νόμο είναι δυνατόν να κλείνουν και να σφραγίζονται ακόμη και για ένα μήνα όταν υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις και αυτό συμβαίνει ακόμη και στις περιπτώσεις που οι φορολογικοί έλεγχοι παρεμποδίζονται από απειλές ή βία".
Το Reuters αναφέρει απόπειρες βανδαλισμών σε ανάλογες απόπειρες ελέγχων το καλοκαίρι του 2012 στην Ύδρα.