Έμμεσο μήνυμα στέλνεται στο Βερολίνο μετά την αναβάθμιση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο αρχικά και τη συμπερίληψη του θέματος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Μπαράκ Ομπάμα.
Πρώτα ήρθε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι να αναβαθμίσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τώρα φαίνεται ότι η συμπερίληψη και του υπουργού οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου στη συνάντηση των Σαμαρά και Ομπάμα, ότι θα ανακηρύξει το θέμα της οικονομίας της Ελλάδας σε ένα από τα σημαντικότερα της σύσκεψης.
Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους ενδέχεται να τεθεί από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ βρίσκουν αφορμή, μέσω της επίσκεψης Σαμαρά να ανοίξουν ξανά την κουβέντα περί "κουρέματος" του ελληνικού χρέους και να πιέσουν το Βερολίνο για άλλη μια φορά.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, είχε αναφερθεί στις θυσίες που έχουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. "Βλέπω ότι η κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις", είχε δηλώσει.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που επικαλείται η εφημερίδα "Τα Νέα" επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δε θα θέσει το θέμα από μόνος του, αλλά ευελπιστεί ότι η προοπτική αυτή θα αναδειχθεί από τον Λευκό Οίκο με τη μορφή υπόδειξης προς το Βερολίνο. Όπως και να τεθεί, η πρόβλεψη του πρωθυπουργού ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής πλευράς ενόψει της συνάντησης φαίνεται να επαληθεύεται.
Άλλωστε, το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους υποδεικνύει σταθερά το τελευταίο διάστημα και το ΔΝΤ, το οποίο σε σημαντικό βαθμό απηχεί τις θέσεις της Ουάσινγκτον.
Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν, σε κάθε περίπτωση, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει έναντι της προοπτικής περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, θα προτάξει την ανάγκη τήρησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρόσφατα και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα. Αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στη σκληρή και άτεγκτη στάση σε σχέση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κυρία Λαγκάρντ εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνημένα.
"Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας. Το ποια μορφή θα λάβουν αυτά τα περαιτέρω μέτρα και η βοήθεια σίγουρα θα συζητηθεί σε αργότερο στάδιο", τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.