Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η οποία προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι δε θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.
Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η πολιτική των συνεχών ρυθμίσεων έβλαψε το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς καλλιέργησε την ασυνέπεια και επανέλαβε ότι με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που νομοθετήθηκε πρόσφατα, θα σταματήσει οριστικά η συνεχής συσσώρευση χρεών προς τα Ταμεία.
Η απόφαση αυτή του υπουργού Εργασίας δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς τους επιτρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση “Νέα Αρχή”, που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Έως σήμερα, προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 και έως την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η προϋπόθεση αυτή απέκλειε πολλούς ασφαλισμένους που είχαν δημιουργήσει οφειλές από τον Ιανουάριο του 2013 και μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση και αδυνατούσαν να καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.
“Οι δεκάδες αποσπασματικές και αλλεπάλληλες έως σήμερα ρυθμίσεις υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, οδήγησαν υγιείς επιχειρήσεις σε κλείσιμο λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε αδιέξοδο, καθώς όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 15 δισ ευρώ”, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας: “Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις είχαν αποκτήσει τον χαρακτήρα πελατειακής σχέσης και συνδέονταν με την αλλαγή μιας κυβέρνησης ή ακόμα και ενός υπουργού. Το χειρότερο όμως ήταν ότι δημιούργησαν και καλλιέργησαν νοοτροπία ασυνέπειας. Αυτά όλα, τελειώνουν εδώ, σήμερα. Τώρα πλέον και στο πεδίο αυτό θα κινηθούμε με γνώμονα το νοικοκύρεμα και με την εφαρμογή των νόμων ενιαία για όλους. Γι΄αυτό και η τελευταία ρύθμιση που βελτιώθηκε και έγινε ελκυστικότερη θα επεκταθεί εκτός του ΙΚΑ και σε όλα τα άλλα Ταμεία.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση των 12 δόσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν οφειλές μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών. Αναφερόμενα στο θέμα των δυσκολιών που υπήρχαν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, τα ίδια στελέχη τόνιζαν το γεγονός ότι κάθε ασφαλιστικό ταμείο χρησιμοποιούσε δικό του σύστημα, οδηγούσε στη συσσώρευση χρεών. Το ΙΚΑ για παράδειγμα, που εφάρμοζε συστηματικά τον “Κώδικα Διατάξεων για την Είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων” (ΚΕΔΕ) είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και από το φορολογικό σύστημα. Αντίθετα ο ΟΑΕΕ, που δεν αναζητούσε τις οφειλές εμφανίζει σήμερα μεγάλα ελλείμματα που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο ΟΑΕΕ πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να αποστείλει τις επόμενες μέρες 370.000 έως 380.000 επιστολές προς τους οφειλέτες του Οργανισμού κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Τον περασμένο χρόνο, η πρόεδρος του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου με εντολή του υπουργού Εργασίας είχε αποστείλει 90.000 επιστολές προς οφειλέτες που είχαν σαν αποτέλεσμα την είσπραξη του 38% των οφειλομένων ποσών.