Τον Οκτώβριο ανοίγει επισήμως η ατζέντα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής περιλαμβάνουν ανατροπές σε εισφορές, εφάπαξ, επικουρικές, καθώς και μαζικές συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων. Το έναυσμα άλλωστε για τις αλλαγές αυτές έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τη δήλωσή του ότι το ασφαλιστικό σύστημα όπως είναι σήμερα δεν είναι βιώσιμο.
Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, είναι ακόμα η κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι ενός ορίου μισθού, με σχέδιο-σοκ της τρόικας που βγαίνει από το συρτάρι για να επιτευχθεί η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2016, που προβλέπει το μνημόνιο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Στο σχέδιο αυτό, που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, προτείνεται να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ !
Η “βόμβα” όμως που κρύβει το σχέδιο αυτό είναι ότι προτείνεται να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα, είτε στην ακίνητη περιουσία !
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011 από ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είχε έρθει στην Αθήνα και συναντήθηκε με κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπροσώπους τραπεζών, επαγγελματικούς φορείς, εμπειρογνώμονες, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων, τα οποία μάλιστα κατονομάζονται σε κείμενο που έχει στα χέρια της η εφημερίδα.