Η Βραζιλία απέσυρε τον εκπρόσωπό της στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ανακάλεσε τελικά τον εκπρόσωπό της στο ΔΝΤ η Βραζιλία, εξαιτίας της στάσης του κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα και της αποχής του στη σχετική ψηφοφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα τηλεφώνησε στη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  για να αποσαφηνίσει ότι ο εκπρόσωπος Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα έχει ασκήσει κριτική στη χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα χωρίς την έγκριση του κυβερνητικού επιτελείου - το οποίο υποστηρίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ο Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί άλλες 10 χώρες στο ΔΝΤ, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος είναι "μη ικανοποιητικά" και απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης της χώρας του με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Παλαιότερα η Βραζιλία έχει ασκήσει κριτική για τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί στις δαπάνες επιβραδύνουν την ανάκαμψή τους.

Εκτός από τη Βραζιλία, ο Μπατίστα εκπροσωπεί στο ΔΝΤ το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, τη Γουιάνα, την Αϊτή, τον Παναμά, το Σουρινάμ, το Ανατολικό Τιμόρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας”, είχε δηλώσει ο Μπατίστα μεταξύ άλλων.

“Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπέρ-αισιόδοξες”, πρόσθεσε, ασκώντας έντονη κριτική στην απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.