“Το σχέδιο Μάρσαλ είχε πετύχει στο παρελθόν, επαναλάβετέ το”

Για “θεαματική αποτυχία” της “επεκτατικής λιτότητας” που εφαρμόζονται στην Ελλάδα βάζοντας τη χώρα “σε ένα μονοπάτι χειρότερο από αυτό του Μεγάλου Κραχ” κάνει λόγο έρευνα του Levy Economics Institute του Bard College, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Η έρευνα που βασίζεται σε ένα νέο μακρο-οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα δείχνει ότι ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, όπως αυτό που ακολούθησε το Β' Παγκόσμιο, θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, αν είναι προσανατολισμένο στις επενδύσεις και τις δημόσιες δαπάνες.

“Ένα σχέδιο ανάκαμψης, τύπου Μάρσαλ, προσανατολισμένο στις δημόσιες δαπάνες και τις επενδύσεις είναι ρεαλιστικό και έχει δουλέψει στο παρελθόν” αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εργασία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί από τον Οκτώβριο του 2008, μια πτώση που δεν έχει επαναληφθεί σε κανένα βιομηχανοποιημένο κράτος του σύγχρονου κόσμου.

Μάλιστα, τονίζεται πως οι “πολιτικές λιτότητας της τρόικας έχουν αποτύχει” και το μόνο που έχουν κάνει είναι να επιδεινώσουν την αγορά εργασίας και τις προοπτικές του ελλείμματος.