Παράταση έως το 2016, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, δίνεται στην καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης άνω των 12.000 ευρώ, η οποία έληγε κανονικά το 2014.
Ειδικότερα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ο φόρος αλληλεγγύης θα διατηρηθεί ως και το 2016 με εισφορά 1% ως 4%, ανάλογα με το εισόδημα. Επισημαίνει, επίσης, πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το "χαράτσι" δεν αποδώσει τα αναμενόμενα 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αυτό θα διατηρηθεί και το 2014. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν παρόλ' αυτά διαπιστώνει πρόοδο - αλλά με αργούς ρυθμούς - στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως σημαντική πρόοδο την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όπως επισημαίνει να αντιστέκονται εγχώρια κατεστημένα συμφέροντα στις αλλαγές ενώ παράλληλα τονίζει ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα συνεχίζεται μεν αλλά με περαιτέρω καθυστερήσεις.
Σε ό, τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του προγράμματος εκτιμάται στα 3,4 δισ ευρώ έως το τέλος του 2015 και συνολικά 4 δισ. έως το τέλος του 2016.
Η έκθεση ρίχνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για φέτος στα 1,6 από 2,5 δισ. που ήταν αρχικά, ωστόσο ανεβαίνει στα 3,5 δισ ο στόχος του 2014.
Ποια είναι τα προαπαιτούμενα προς την Αθήνα
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε επιστρέφει η τρόικα, η χώρα μας θα πρέπει:
Μέχρι τέλη Αυγούστου, να οριστικοποιηθεί η αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων, των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων. Η υλοποίηση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Θα πρέπει να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Επιπλέον, κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.
Τέλος, μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Διαβάστε επίσης: Δημοσιονομικό κενό 4 δισ και δυσθεώρητες αποκρατικοποιήσεις 3,5 δισ.