Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο προαναγγέλλει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Στο κείμενο του Μνημονίου τονίζεται πως έως το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα εξετάσει την εναρμόνιση της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας με τις “βέλτιστες” ευρωπαϊκές πρακτικές στους τομείς της προσωρινής απασχόλησης, των γραφείων εύρεσης προσωρινής εργασίας, αλλά και στους κανόνες για τις ομαδικές απολύσεις.
Σύμφωνα με το Ν.3863/2010 , ο οποίος αντικατέστησε το Ν. 1387/1983 (ΦΕΚ 110Α') το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:
α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και
β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
Η “οδηγία” της τρόικας για εναρμόνιση του πλαισίου με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό αναμένεται να αυξήσει στο 10% από το 5% το μηναίο όριο απολύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν εμμέσως και κυβερνητικά στελέχη.
- Στο 10% ανέρχεται το ποσοστό ομαδικών απολύσεων στην Κύπρο, στη Δανία και στο Βέλγιο.
- Στη Γερμανία το επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων κυμαίνεται από 10% έως 25% ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης.
- Στην Ισπανία η επιχείρηση μπορεί να απολύσει έως 10 εργαζομένους εφόσον απασχολεί μέχρι 100 άτομα και το ποσοστό ομαδικών απολύσεων ανέρχεται στο 10% για επιχειρήσεις με έως 299 εργαζομένους.
- Στην Πορτογαλία προβλέπονται πάντως έως και 2 απολύσεις το τρίμηνο σε επιχειρήσεις μέχρι 50 εργαζομένους και έως 5 απολύσεις το μήνα στις μεγαλύτερες.