Αναδίπλωση για την κυβέρνηση μετά το ναυάγιο των αποκρατικοποιήσεων

Αναθεωρημένους εισπρακτικούς στόχους για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που θα δοθεί αύριο Δευτέρα στην δημοσιότητα

Ειδικότερα, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναπροσαρμόσθηκαν για το 2013 από τα 2,5 δισ. ευρώ, στα 1,6 δισ. ευρώ, για το 2014 προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ, το 2015 οι εισπράξεις τοποθετούνται στα 3 δισ. ευρώ και το 2016 αναμένονται έσοδα στα 2,1 δισ. ευρώ.

Αν και η τρόικα εκτιμά ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα καλύψει το χαμένο έδαφος το 2014 αυτό απαιτεί την εξομάλυνση των συνθηκών στο εσωτερικό και ειδικά την υποχώρηση του “ρίσκου χώρας”.

Το επόμενο διάστημα και ως το τέλος του 2013 η Κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το ΤΑΙΠΕΔ να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ το φθινόπωρο. Παραλλήλως θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για αεροδρόμια, λιμάνια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα περιέλθουν και 250 δημόσια ακίνητα έως το Δεκέμβριο. Αυτά δε ενδεχομένως να αξιοποιηθούν για την τιτλοποιηση εσόδων.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει εμμέσως και την Eurobank. Σύμφωνα με το Μνημόνιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2014 θα διατεθεί ποσοστό της τράπεζας σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα τοποθετηθούν σύμβουλοι πώλησης, ενώ το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.