Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και του υπουργού Ανάπτυξης έκρυβε πολλά περισσότερα από την – αυτονόητη – παραίνεση του Κωστή Χατζηδάκη προς τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων να ρίξουν 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα όσα προβληματίζουν έντονα τους Έλληνες τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι αυτά ;
Όπως δήλωνε τραπεζική πηγή στο news.gr, τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των δημοσιονομικών. Κι αυτό, γιατί – πέραν από τις σαφείς επιπτώσεις, που έχει στο συνολικό οικονομικό περιβάλλον – από αυτή εξαρτώνται και τα πλάνα, που πρέπει να καταρτίσουν οι τράπεζες σχετικά με την πορεία τους και το πότε στην ουσία θα επιστρέψουν τα χρήματα, τα οποία έχουν λάβει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο σχεδιασμός αυτός θα γίνει με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους, του ελλείμματος, του ΑΕΠ και των υπόλοιπων δημοσιονομικών μεγεθών. Εκτιμήσεις, οι οποίες θα είναι κοινές και θα δοθούν από τους τεχνοκράτες των δανειστών μας. Συνεπώς, τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών εξαρτώνται άμεσα στην ουσία από τις προβολές των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επιπλέον, ο παράγοντας, που ακούει στο όνομα "πολιτικές εξελίξεις", μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους ισχυρούς άνδρες του τραπεζικού συστήματος. Η ίδια πηγή μιλά για πολιτική αβεβαιότητα, αναφερόμενη τόσο στην οριακή πλειοψηφία του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος, όσο και των αντιδράσεων από τους φορολογούμενους, εξαιτίας των φορολογικών βαρών, που καλούνται να επωμιστούν, αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών, που αναμένονται να εφαρμοστούν για να αντιμετωπιστεί η διαρκώς διευρυνόμενη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό.
Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το νέο γύρο ελέγχου από την Blackrock σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, με τα πρώτα στοιχεία να παραδίδονται σήμερα από τις τράπεζες και τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον το πότε οι τράπεζες θα αρχίσουν επί της ουσίας να δίνουν δάνεια σε μεγάλους, αλλά και μικρούς πελάτες τους. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, εκτιμάται πως στις επιχειρήσεις τα πρώτα δάνεια θα δοθούν όχι νωρίτερα από τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ τα νοικοκυριά μάλλον θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα ακόμα δωδεκάμηνο.