Ευρωζώνη : Εκταμιεύει 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με… αστερίσκους

Την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει μεθαύριο Τετάρτη το Eurogroup Working Group, ενώ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή της για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Eurogroup Working Group θα εγκρίνει την Τετάρτη την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως (EFSF), αλλά και 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσεως (SMP).

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη αναμένεται να τονίζεται πως οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος.

Θα υπογραμμίζεται πάντως πως η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, με υψηλά ποσοστά ανεργίας που συνεπάγονται εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Για την εγχώρια ζήτηση θα αναφέρεται πως εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ενώ θα σημειώνεται πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να συμβάλλουν περισσότερο στην εξωτερική προσαρμογή.

Η έκθεση θα εστιάζει στις αυξημένες τουριστικές κρατήσεις, στην επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της παραγωγής, στη βελτίωση της ρευστότητας και των δεικτών εμπιστοσύνης, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το κόστος εργασίας.

Ωστόσο, η Κομισιόν θα σημειώνει πως οι  προοπτικές παραμένουν αβέβαιες σε μακροοικονομικό επίπεδο και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνέχιση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου να αναθεωρήσει το πλαίσιο, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, την ανάγκη περαιτέρω προόδου όσον αφορά στην μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, την ανάγκη εξασφάλισης ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα, την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει εντός του Αυγούστου στην υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι δράσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα.