Το "ταμπού" των απολύσεων στο Δημόσιο αλλά και της κινητικότητας των εργαζομένων, σπάει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Φέρνει δραματικές αλλαγές για χιλιάδες εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ευρείες αλλαγές στους τομείς της υγείας και της παιδείας.
Με τη διαθεσιμότητα αλλάζουν δουλειές και πόλη εργασίας μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν σε άλλους δήμους, υπουργεία και υπηρεσίες, ενώ αν αρνηθούν θα οδηγηθούν σε άμεση απόλυση.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο είναι
-Καταργείται ο κλάδος της Δημοτικής Αστυνομίας την 23η Σεπτεμβρίου 2013
-Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένα ποσοστό 10% θα παραμείνει στους Δήμους
-Καταργούνται οι θέσεις της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων, ωστόσο παραμένουν στο Δημόσιο όσοι έχουν μεταπτυχιακά. Οι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα
-Προβλέπεται η δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ.
-Με τη διαθεσιμότητα αλλάζουν δουλειές και πόλη εργασίας μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν σε άλλους δήμους, υπουργεία, υπηρεσίες. Αλλιώς θα μείνουν άνεργοι.
-Η διαθεσιμότητα και αξιολόγηση θα διαρκεί έως 8 μήνες . Οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% των τακτικών αποδοχών τους και το δημόσιο θα πληρώνει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να μετακινηθούν ή να απολυθούν.
-Σε καθεστώς διαθεσιμότητος τίθενται οι εργαζόμενοι στην δημοτική αστυνομία, οι σχολικοί φύλακες αλλά και καθηγητές 52 τεχνικών ειδικοτήτων της δημόσιας εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται.
-Ποιοι γλιτώνουν από τη διαθεσιμότητα: Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ (από 6.000 που ήταν), το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου, το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει και για την γονική μέριμνα τέκνου, εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δικαστικοί συμπαραστάτες, εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων (κυρίως μικρά νησιά). Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.
-Κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας ο δημόσιος υπάλληλος είναι ασφαλισμένος
-Ύστερα από αξιολόγηση 190.000 ατόμων προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι δυνατό να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τις 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες. Τελικά, ο αριθμός θα καλυφθεί από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κατά την 30ή Ιουνίου 2013, οι οποίοι είναι από μόνοι τους κοντά στα 2.000 άτομα. Οι επιπλέον εκπαιδευτικοί που θα οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα θα προκύψουν από τις 7.433, θεωρούμενες ως πλεονάζουσες, οργανικές θέσεις που προβλέπεται να καταργηθούν και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
-Σε κινητικότητα μπαίνουν και περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι από το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει στην κινητικότητα με συγχωνεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν εργαζομένους σε άλλες θέσεις, εκεί όπου υπάρχουν κενά.
-Για να επιτευχθούν οι στόχοι ετοιμάζεται το πλήρες σχέδιο της αλλαγής χρήσεως πέντε νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Νοσοκομεία όπως το "Αγία Βαρβάρα", το Σπηλιοπούλειο, το "Πατησίων" και άλλα σχεδιάζεται να λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου
-Στον τομέα της υγείας θα μεταφερθούν οι απολυμένοι καθηγητές του υπουργείου Παιδείας.
-Προβλέπονται εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με βάση το τζίρο από ιδιωτικές κλινικές-διαγνωστικά κέντρα-φυσικοθεραπευτές σε περίπτωση που υπερβαίνουν την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και καταβάλλεται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του, σε λογαριασμό τραπέζης που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ.
-Με το πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ.. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.