Ολοκληρωμένο σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων, σύγχρονα οργανογράμματα, θέσπιση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, για την αύξηση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και σύστημα αξιολόγησης, επίσης σε όλα τα επίπεδα ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο ΔΣ του επιμελητηρίου, παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
"Αναλωθήκαμε σε συζητήσεις περί εφεδρείας, επίορκων, κινητικότητας, διαθεσιμότητας με αποτέλεσμα τώρα, μετά τις οριζόντιες περικοπές αποδοχών, να βρισκόμαστε τώρα μπροστά στις τυφλές απολύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών Για μια ακόμη φορά, τελευταία στιγμή και υπό τις απειλές της τρόικας, εφαρμόζονται μέτρα τα οποία κάθε άλλο παρά υπηρετούν τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα", ανέφερε ο κ. Μίχαλος.
Διαβάστε την ομιλία Μίχαλου
"Κύριε υπουργέ,
Σας καλωσορίζουμε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Γνωρίζουμε ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για το υπουργείο του οποίου ηγείστε, όσο και για εσάς προσωπικά.
Η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της διοικητικής μηχανής της χώρας, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, της οποίας η διαχείριση μέχρι τώρα υπήρξε τραγικά αποτυχημένη.
Ήταν και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να ξεπεράσει τον εαυτό του, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια ιστορική ευθύνη: την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης που γνώρισε η χώρα στη μεταπολεμική ιστορία της.
Η αναβλητικότητα, η ατολμία μπροστά σε οργανωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα, το διαρκές "κρυφτό" με την τρόικα και εν τέλει η εφαρμογή ισοπεδωτικών λύσεων, που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, είναι στοιχεία που λίγο έως πολύ έχουν χαρακτηρίσει τη διαχείριση κάθε απαιτούμενης μεταρρύθμισης.
Όμως ειδικά στο θέμα της δημόσιας διοίκησης, έχουν βρει παροιμιώδη εφαρμογή.
Κατανοούμε ότι έχετε μόλις πρόσφατα αναλάβει την ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου. Και ότι καλείστε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καλύψετε τις κωλυσιεργίες των τελευταίων τριών ετών.
Όμως, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, οφείλουμε να σας εκφράσουμε τις θέσεις μας. Θέσεις που έχουμε διατυπώσει από την αρχή και που – δυστυχώς – δεν εισακούστηκαν.
Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη από εσάς, γνωρίζοντας ότι ανήκετε στους πολιτικούς που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στην ανάγκη ενός μικρότερου και αποτελεσματικότερου δημόσιου τομέα.
Αυτό που δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, είναι ότι ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής "μηχανής" της χώρας δεν είναι μόνο προϋπόθεση, για τη μείωση των κρατικών δαπανών. Δεν υπηρετεί μόνο το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Είναι πάνω από όλα προϋπόθεση για την άρση σοβαρών αντικινήτρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Γι' αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου – πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης – η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, σύγχρονου δημόσιου τομέα.
Αυτό όμως απαιτούσε ένα συνολικό αξιόπιστο όραμα. Έναν ορθολογικό στρατηγικό σχεδιασμό. Απαιτούσε σύνθετες παρεμβάσεις και βαθιές τομές. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξε – ούτε πριν, ούτε μετά την κρίση.
Αντί αυτών, είδαμε μόνο ισοπεδωτικές περικοπές αμοιβών, γενικές απαγορεύσεις πρόσληψης νέων υπαλλήλων και ισορροπητικούς συμβιβασμούς με κομματικά και συνδικαλιστικά "οχυρά", που διαιωνίζουν παθογένειες και οξύνουν τα σχετικά προβλήματα.
Το αποτέλεσμα ήταν να στερείται σήμερα ο δημόσιος τομέας τη δυνατότητα να προσλάβει νέα, αξιοκρατικά επιλεγμένα στελέχη, με εξειδικευμένες γνώσεις και δημιουργικό πνεύμα. Στελέχη, δηλαδή, τα οποία θα μπορούσαν να επανασχεδιάσουν δομές και λειτουργίες. Και κυρίως να εμφυσήσουν σταδιακά μια νέα νοοτροπία στη δημόσια διοίκηση.
Σήμερα, κανένας άνθρωπος υψηλών προσόντων και δυνατοτήτων δεν θα επιλέξει να εργαστεί στο δημόσιο τομέα.
Αυτό που έχει μείνει, είναι μια δημόσια διοίκηση με κακοπληρωμένους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Μια δημόσια διοίκηση η οποία έχει παραλύσει πλήρως, εξαιτίας της μισθολογικής ισοπέδωσης και της αβεβαιότητας.
Τα προηγούμενα τρία χρόνια, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Αντί να προχωρήσει με σχέδιο – αλλά και με αποφασιστικότητα – η κατάργηση περιττών φορέων και οργανισμών,
Αντί να σχεδιαστεί ένα σοβαρό και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης εργαζομένων αλλά και ένα σύστημα κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας
Αντί να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη ριζική αναδιάρθρωση των δομών της δημόσιας διοίκησης
Αντί να αξιοποιηθούν καλύτερα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την ψηφιακή σύγκλιση
Αναλωθήκαμε σε συζητήσεις περί εφεδρείας, επίορκων, κινητικότητας, διαθεσιμότητας κ.ο.κ. με αποτέλεσμα τώρα, μετά τις οριζόντιες περικοπές αποδοχών, να βρισκόμαστε τώρα μπροστά στις τυφλές απολύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών. Για μια ακόμη φορά, τελευταία στιγμή και υπό τις απειλές της τρόικας, εφαρμόζονται μέτρα τα οποία κάθε άλλο παρά υπηρετούν τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα.
Θα πρέπει, έστω και τώρα, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια νέα προσέγγιση, στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων.
Με σύγχρονα οργανογράμματα.
Με τη θέσπιση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, για την αύξηση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης
Με σύστημα αξιολόγησης, επίσης σε όλα τα επίπεδα. Με κίνητρα, με τρόπους επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.
Χρειάζεται ένα περιβάλλον το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους δημόσιους λειτουργούς να βελτιώνουν τη θέση και το εισόδημά τους, μέσα από την παραγωγικότητα και τη δουλειά τους. Ένα περιβάλλον που θα επιβραβεύει στην πράξη τους άξιους και όχι τους αδίστακτους, όπως δυστυχώς συμβαίνει ως τώρα.
Η αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για τη διοικητική μεταρρύθμιση, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική. Ειδικά τα κονδύλια που θα διατεθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία μετάβασης σε μια νέα, υγιή και λειτουργική δημόσια διοίκηση, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Μια δημόσια διοίκηση, η οποία θα υπηρετεί πραγματικά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη της χώρας".