Tέσσερα βασικά σημεία – κλειδιά τοποθετεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την είσοδο στη νέα εποχή σε συνδυασμό με την απελευθέρωση από το Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών στέκεται στην έξοδο στις αγορές με τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, χαμηλών επιτοκίων, ανάπτυξη και έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ θέτει ως ύψιστο εθνικό καθήκον την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Ημερησία" του Σαββάτου.
Ένα ακόμα σημείο, στο οποίο στέκεται ο υπουργός είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, τονίζοντας πως “Αν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα οι εταίροι θα κάνουν το...χρέος τους για το ελληνικό χρέος”, ενώ δεν αποκλείει την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους τεχνοκράτες. Θέτει μάλιστα ως βάση την ανατροπή της εικόνας στο φορολογικό πεδίο, θεωρώντας ως αναστρέψιμη την κατάσταση με την ανάλογη διαχείριση.
Σε ό, τι αφορά το πεδίο των αποκρατικoποιήσεων και την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, ο κύριος Στουρνάρας σημείωσε πως “έχουν γίνει άλματα” στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης τις θετικές εξελίξεις στην ΔΕΣΦΑ. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης κατά τον υπουργό Οικονομικών είναι η Ελλάδα “να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως αξιόπιστη χώρα με οικονομικό όραμα, στην οποία θα αξίζει να τοποθετήσουν στα κεφάλαια τους”.
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις δυσπιστίας από την πλευρά των εταίρων, αναφορικά με το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το κλίμα επηρεάστηκε από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, αλλά ήταν κάτι προσωρινό, το οποίο αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα με τη δημιουργία της νέας δικομματικής κυβέρνησης, η οποία ήρθε να εξασφαλίσει και πάλι τη σταθερότητα.
Μιλώντας για τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο, υποστήριξε ότι θα έρθουν διορθώσεις με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή των βαρών. Παρουσίασε έτσι το βήμα που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία, γεγονός, το οποίο θα διευκολύνει ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.