Ντάνιελ Γκρος : Προέβλεψε 10 δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα

"Μόνον εάν οι ελληνικές εξαγωγές και η ποιότητα διακυβέρνησης στη χώρα βελτιωθούν θα ανακάμψει η Ελλάδα", τόνισε κατηγορηματικά χθες ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στις Βρυξέλλες (CEPS) μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Konrad -Adenauer-Stiftung (KAS) στην Αθήνα.

Ο Γκρός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια ακραία περίπτωση κρίσης και υποστήριξε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, αλλά ανάγκη καλύτερων θεσμών. Κάνοντας έναν απολογισμό των αιτιών που οδήγησαν την Ελλάδα στην κατάρρευση έκανε αναφορά στην υπερκατανάλωση των προηγούμενων χρόνων, στην αρνητική αποταμίευση που διακρίνει την ελληνική οικονομία μετά το 2000, στις αδύναμες ελληνικές εξαγωγές , αλλά και στην ποιότητα των θεσμών.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίοδο 2000-2008 λέγοντας πως μέσα σε αυτό το διάστημα η εγχώρια κατανάλωση στην Ελλάδα αυξήθηκε αθροιστικά κατά 35%, όταν στο ίδιο διάστημα στην Γερμανία αυξήθηκε κατά μόλις 10%. "Αν περάσεις μια δεκαετία υπερβολικής κατανάλωσης θα ακολουθήσει νομοτελειακά μια δεκαετία χαμηλής κατανάλωσης", είπε.

Θέλοντας να καταδείξει την αδυναμία των θεσμών στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε διεθνείς αξιολογήσεις που δείχνουν πως αν και οι Έλληνες φοιτούν περισσότερα χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας εκπαίδευση, σε σχέση με τους Γερμανούς ή τους Φιλανδούς που φοιτούν για λιγότερο χρόνια.

Ο Γκρός παρουσίασε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη και αισθητά χαμηλότερη από χώρες όπως η Εσθονία ή η Λετονία. "Η ποιότητα της διακυβέρνησης είναι κακή και γίνεται χειρότερη", σημείωσε και προσέθεσε πως τα επίπεδα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι υψηλά και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε πως η "καλή ανάπτυξη" ξενικά από τα χαμηλά και χαρακτήρισε κλειδί για την ελληνική οικονομία τον τουρισμό. Όπως είπε η Ελλάδα δεν έχει πόρους για να τονώσει την κατανάλωση και ως εκ τούτου η ανάπτυξη πρέπει να έλθει από τις εξαγωγές, οι οποίες παρά την μείωση του κόστους εργασίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα."Μόνον στην περίπτωση που οι εξαγωγές και η ποιότητα διακυβέρνησης βελτιωθούν, τότε και μόνον τότε, θα ανακάμψει η Ελλάδα", επεσήμανε ο Γκρός.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής έρευνας της Eurobank καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης έκανε αναφορά στην πιστωτική κρίση και στο κόστος δανεισμού που δεν επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι πιο εύκολο να φτιάξει δημόσια διοίκηση από την αρχή , παρά να επιδιορθώσει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε το βαθύ κράτος ως το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας και όχι την τρόικα, προσθέτοντας ωστόσο πως η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο οικονομολόγος και επενδυτής Αρίστος Δοξιάδης, τόνισε από την πλευρά του πως μόνον εάν μειωθεί το κόστος δανεισμού και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων θα αναταχθεί η οικονομία.

Ο κ. Δοξιάδης επανέλαβε πως η πιστωτική κρίση κρατά καθηλωμένες τις εξαγωγές και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει "κεντρικά" από την ΕΕ φθηνή χρηματοδότηση των ανταγωνιστικών ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακόμη, πάντως, κι αν η κυβέρνηση περάσει επιτυχώς τον κάβο της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο και τις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις που ακολουθούν (συγχωνεύσεις, προανακριτική λίστας Λαγκάρντ, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές), ο προβληματισμός για τις συνέπειες στη λειτουργία των δήμων (καθαριότητα, βρεφονηπιακοί σταθμοί) από την σύγκρουση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και οι αβεβαιότητες για το άμεσο μέλλον (δημοσιονομικά, νέος κύκλος διαθεσιμότητας απολύσεων) αποτελούν κεντρικό στοιχείο στις αναλύσεις των πολιτικών γραφείων.