Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο τάσσεται το 91% των διευθυνόντων συμβούλων (CEOs), ενώ, από την άλλη πλευρά, το 59% απορρίπτει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως αναπτυξιακό μέτρο, όπως προέκυψε από την τριμηνιαία έρευνα, που διεξήχθη σε ένα δείγμα 2.340 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την Icap Group.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 74% των CEOs εκφράζει με βεβαιότητα κι ένα επιπλέον 17% τείνει να συμφωνεί με την άποψη ότι οι προτάσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων, που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους, σχετικά με το αν οι προτάσεις της τρόικας για τα παρακάτω θέματα θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τρεις στους τέσσερις CEOs πιστεύουν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Ένας στους τρεις CEOs εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα ότι η αύξηση των ωρών απασχόλησης θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα, ενώ το 19% πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα επιδράσει μάλλον θετικά. Το 38% των CEOs θεωρεί ότι η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στους δύο μισθούς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι ποσοστού 42%, που πιστεύει το αντίθετο, ενώ ένας στους πέντε CEOs κλίνει προς την άποψη ότι το μέτρο αυτό θα έχει μάλλον θετική επίδραση.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα θα έχει τόσο η αύξηση των ωρών εργασίας, όπως δηλώνει με βεβαιότητα ένας στους τρεις CEOs και με πιο συγκρατημένη, αλλά θετική άποψη ένας στους πέντε, όσο και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης στους 2 μισθούς (με βεβαιότητα, σύμφωνα με τους τέσσερις στους δέκα CEOs και με λιγότερο ισχυρή, αλλά θετική άποψη ένας στους πέντε).
Αντίθετα, έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.