Διορία δέκα ημερών έχει η Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων που θα της επιτρέψουν να λάβει εντός του Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Αυγούστου. Τμηματικά και σε δόσεις η Ελλάδα θα λάβει συνολικά ως τον Οκτώβριο 6,8 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες εξουσιοδότησε το Eurogroup Working Group να εγκρίνει την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ από τον EFSF σε δύο επιμέρους υπο-δόσεις.
Η πρώτη ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το Eurogroup Working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, μόλις τα κράτη μέλη ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες εθνικές διαδικασίες. Η δε δεύτερη δόση των 0,5 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Οκτώβριο του 2013 και αφού εκπληρωθούν τα ορόσημα του Οκτωβρίου.
Επιπλέον, αποφασίσθηκε να εκταμιευθεί στον ειδικό λογαριασμό του EFSF για την Ελλάδα ποσό 2 δισ. ευρώ, αντίστοιχο με τα έσοδα του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ένα πρώτο μέρος 1,5 δισ. ευρώ των χρημάτων αυτών θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο. Τα υπόλοιπα 0,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από τον EFSF τον Οκτώβριο.
Οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν αφού πρώτα το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τους επικεφαλής της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου και την συμφωνία για τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα διασφαλίσουν την επόμενη δόση.
Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-τρόικας και επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα λάβει 3 δισ. ευρώ από τον EFSF και 2 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών έως τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών για την λήψη της δόσεως του Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα προαπαιτούμενα πριν τις 19 Ιουλίου.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στο ορατό μέλλον δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι εάν αυτό υπάρξει θα προκύψει στα τέλη του 2014, οπότε υπάρχει χρόνος να ληφθούν αποφάσεις. Ερωτηθείς για την άρνηση ορισμένων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκτήσει μέσω του προγράμματος AΝFAs, επικαλούμενες πως απαγορεύεται από το καταστατικό τους, απήντησε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν καλωσόρισε την πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές και τα κλιμάκια της τρόικας για την καλή δουλειά και την συμφωνία που επετεύχθη παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα περισσότερη αποφασιστικότητα στην επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης, στις αλλαγές στο Δημόσιο τομέα, αλλά και στην μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Ο Επίτροπος Ρεν εκτίμησε πως η ανακεφαλαιοποίηση θα βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας και θα επιτρέψει την αύξηση των χορηγήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναγνώρισε πως υπάρχει πράγματι κώλυμα στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το momentum.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τόνισε πως εάν τα προαπαιτούμενα υλοποιηθούν εγκαίρως η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από τον EFSF και 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίσθηκε καθησυχαστική. Όπως είπε στο τέλος Ιουλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση της τρόικας και τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχει εκπληρώσει η Ελλάδα και θα αποφασίσει για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ. Η ίδια ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα στη χρηματοδότηση του οποίου θα εξακολουθήσει να συμμετέχει κανονικά. Απαντώντας σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε πως δεν εξετάσθηκε, αλλά εξετάσθηκε η δημοσιονομική πρόοδος και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. "Δε θα προχωρήσω σε σπέκουλα για τη βιωσιμότητα του προγράμματος", τόνισε και προσέθεσε πως ενδεχομένως η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2013.
Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το ΔΝΤ στη συνέχεια του έτους, δεδομένου ότι θα πρέπει να καλύπτεται ο κανόνας ότι η χώρα που παίρνει βοήθεια από το Ταμείο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το επόμενο 12μηνο υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι υπό αυτή τη βάση εκτιμά ότι αυτό θα εξελιχθεί κανονικά.