Με το βλέμμα στραμμένο στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για το επόμενο 12μηνο συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Η διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έως και τον Ιουλίου του 2014 αποτελεί προϋπόθεση για να εξακολουθήσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να διασφαλίσει πως σε βάθος 12μηνου η Ελλάδα θα έχει επαρκή στήριξη από την Ευρωζώνη, ενώ θα αναζητήσει σήμερα και διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (πρέπει να τονισθεί πως το ΔΝΤ θα εισφέρει έως τον Φεβρουάριο του 2016 στη χώρα μας 20 δισ. ευρώ περίπου, χρηματοδότηση που το κάνει "απαραίτητο" εταίρο της Ευρωζώνης).
Έτσι, αν και η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά σήμερα και επί βελγικού εδάφους, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως το Eurogroup θα λάβει την απόφαση για την σταδιακή εκταμίευση της δόσεως των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ώστε να μην εγερθεί ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ήδη από τις 20 Ιουνίου απευθύνει προειδοποίηση ότι είναι υψίστης σημασίας η ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει σήμερα στο Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την παρούσα κατάτασσα της ελληνικής οικονομίας. Τα εκκρεμή ζητήματα θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στο Euro Working Group, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου και των επικεφαλής της τρόικας κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου εν συνεχεία να παρουσιαστεί στο Eurogroup το τελικό κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Αύριο Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Συμφωνία με την τρόικα έχει επέλθει στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, στον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες, στο να παραμείνουν αμετάβλητες οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο, αλλά και στην μη επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Κυβέρνηση - τρόικα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία στο ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή του φόρου πολυτελείας από το 2013).