Με αύξηση, έστω και οριακή, έκλεισαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας κατά το 9μηνο του έτους στους κύριους καλοκαιρινούς προορισμούς, χωρίς να υπολογιστούν οι αφίξεις στην Αθήνα, που σημείωσαν αισθητή μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα οποία προέρχονται από τις αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο 2012 στην Ελλάδα ταξίδεψαν 10,3 εκατ. τουρίστες. Οι μειωμένες αφίξεις κατά 12% στο αεροδρόμιο της Αθήνας, έριξαν το μέσο όρο της χώρας κατά -2,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 260.000 τουρίστες. Αν και οι μεγαλύτεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας κατέγραψαν μικρή μείωση στις αφίξεις τους, όπως το Ηράκλειο (-69%), η Ρόδος (-5,96%) και η Κως (-4,15%), ωστόσο οι καλές επιδόσεις των υπόλοιπων προορισμών κατάφεραν τα ισορροπήσουν το τοπίο. Την μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων είχε η Κεφαλονιά με 13,32% σε σχέση με πέρυσι και σύνολο 163.690 τουριστών, ακολούθησαν τα Χανιά με άνοδο 8,89% και σύνολο 666.411 αφίξεων, ενώ άνοδο των ποσοστών τους είδαν η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Σκιάθος και η Μύκονος.
Τη μεγαλύτερη μείωση σε αφίξεις ξένων τουριστών, πλην της Αθήνας, κατέγραψαν η Καβάλα με -14,93% και η Σάμος με -8,55%.
Η Κρήτη δέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από όλους τους προορισμούς της χώρας, αφού την επισκέφτηκαν περισσότερα από 2,6 εκατ. τουρίστες. Ως καλύτερος μήνας του 9μηνου αναδείχτηκε ο Ιούλιος και ακολούθησε ο Αύγουστος, όπου οι αφίξεις από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια.
Η τουριστική βιομηχανία της χώρας, παρά την οικονομική κρίση και τα "χτυπήματα" που δέχεται η εικόνα της, παραμένει ανθεκτική. Το γεγονός της οριακής αύξησης των αφίξεων στο 9μηνο αποδεικνύει την αξία και τη δύναμη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και την ευελιξία των επαγγελματιών για καλύτερες και ανταγωνιστικές τιμές.
Βίκη Βαμιεδάκη