Πληθαίνουν οι πληροφορίες, που μεταδίδουν μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, για ισχυρές πιέσεις προς τη χώρα μας από τους δανειστές ώστε να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, κυρίως στο ζήτημα των απολύσεων από το Δημόσιο, που φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο "αγκάθι", και να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση της χώρας.
Το πρακτορείο Reuters επιμένει και σήμερα στις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να έχει δώσει διορία 72 ωρών από χθες στην κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας για τρεις μήνες.
Πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε αστείο το όλο θέμα, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει από χθες με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ.
Όμως ένα ακόμα “χτύπημα” ήρθε από τους Financial Times, που σε άρθρο τους με τίτλο “Η Ελλάδα υπό πίεση από τους δανειστές για τις περικοπές στο Δημόσιο” επαναλαμβάνουν τις πληροφορίες αυτές.
“Υπάρχει ισχυρό κίνητρο για αυτούς να συμφωνήσουν αυτόν το μήνα και να υπάρξει εκταμίευση αυτόν το μήνα”, δηλώνει στους Financial Times Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ άλλος αξιωματούχος σχολιάζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της για τους τρεις μήνες του υποτιθέμενου “παγώματος” της χρηματοδότησης με έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Βάσει των όρων της δανειακής σύμβασης, επισημαίνεται στο άρθρο, η Ελλάδα έπρεπε να έχει θέσει σε κινητικότητα 12.500 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ τονίζεται ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως αναφέρει πως χρειάζονται λίγοι ακόμα μήνες για να μπορέσει να λειτουργήσει το πλάνο αυτό.
Σύμφωνα με τους Financial Times, Έλληνες αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως δύσκολα θα έχει λυθεί το θέμα μέχρι την Παρασκευή, αν και υπογράμμισαν πως υπάρχει πρόοδος σε άλλα μέτωπα.