Τα αρνητικά μηνύματα από την πλευρά της Γερμανίας για ένα ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα ελληνικού χρέους συνεχίζουν να έρχονται σχεδόν καθημερινά, με τους Γερμανούς να τηρούν μία αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, που εν μέρει αποδίδεται και στις επικείμενες εκλογές, μετά τις οποίες πολλοί εκτιμούν πως η γερμανική ηγεσία θα “μαλακώσει”.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, στο πρακτορείο Reuters: “Είναι ενοχλητικό το ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα για μία ακόμα φορά κάνουν εικασίες για ένα κούρεμα. Αυτό καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες”, σχολιάζει ο Μπάρτλε.
Φυσικά, η κατηγορηματική αυτή δήλωση του Μπάρτλε δεν έγινε χωρίς αφορμή. Αντίθετα, αφορμή για την τοποθέτηση αυτή ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην εφημερίδα Die Welt, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει μία νύξη και σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα, αναφέροντας ότι “δε χρειαζόμαστε κυρώσεις, αλλά ένα σύμβολο της αλληλεγγύης. Κάτι τέτοιο επιδρά σε ψυχολογικό επίπεδο και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό”, ενώ ερωτώμενος αν αυτό το σύμβολο αλληλεγγύης θα μπορούσε να είναι ένα νέο “κούρεμα” χρέους, δηλώνει ότι η Αθήνα υλοποιεί τους όρους της τρόικας και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες, ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα ως το τέλος του έτους. “Αν είμαστε αξιόπιστοι και εκπλήξουμε θετικά, είμαι σίγουρος ότι οι εταίροι μας θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Η καλύτερη απόδειξη για αυτά τα θέματα είναι η ίδια η δουλειά μας”, σημειώνει.
Από την πλευρά του πάντως, το περιοδικό Spiegel κρίνει ως "δύσκολες" τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, τονίζοντας ότι η διάσωση δεν προχωράει και ένα νέο κούρεμα μοιάζει αναπόφευκτο.
Στη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην Die Welt, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τον υπουργό Ανάπτυξης να παραδέχεται ουσιαστικά πως η ΕΡΤ έκλεισε επειδή έπρεπε με κάποιον τρόπο να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα για περικοπές 2.000 θέσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος Ιουνίου.
“Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί σημάδι της αποφασιστικότητάς μας να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα, ακόμη και εάν το πολιτικό τίμημα για αυτό είναι υψηλό. Και αυτό το κατανοούν οι εταίροι μας και οι επενδυτές”, υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης, και εξηγεί ότι έπρεπε, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας, μέχρι το τέλος Μαΐου να βρεθούν οι πρώτες 2.000 θέσεις που θα περικόπτονταν. “Δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν είχε κάνει μόνος του κάποια πρόταση, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα”, αναφέρει και προσθέτει ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να περικοπούν συνολικά 4.000 θέσεις στο Δημόσιο.
Όσο για το πόσα αποθέματα υπομονής έχει ο ελληνικός λαός, ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι “παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι πολίτες δεν αντιδρούν ακραία” και προσθέτει: “Ακόμα και όταν ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο σημαντικά μέτρα λιτότητας, οι πολίτες αντέδρασαν λιγότερο ακραία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολίτες αντέχουν επειδή αρχίζουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Ως εκ τούτου, πρέπει να εργαστούμε σκληρά ως κυβέρνηση για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Θέλουμε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει γρήγορα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη”.